Τι τρώμε τα Θεοφάνεια – Τα έθιμα ανά την Ελλάδα
Παραδοσιακά πιάτα που είναι συνδεδεμένα με τη γιορτή των Φώτων
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η παράδοση λέει πως ανήμερα των Φώτων, τρώμε ψάρι. Άλλωστε το ψάρι, με οποιονδήποτε τρόπο μαγειρεμένο θα μας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από την υπερκατανάλωση του φαγητού των γιορτινών ημερών που προηγήθηκαν.
Ανά την Ελλάδα ωστόσο συναντάμε διάφορα έθιμα και χωρίς ψάρι, κάποια εκ των οποίων διατηρούνται ως παράδοση έως σήμερα και αλλά χάθηκαν με το πέρασμα των ετών.
Στην Κρήτη, παραμονή των Φώτων, έφτιαχναν «παλικάρια» ή «φωτοκόλλυβα», μαγειρευτό όπου χρησιμοποιούνταν πολλά είδη σπόρων και οσπρίων (κουκιά, ρεβίθια, φασόλια, φακή, καλαμπόκι, σιτάρι). Όσοι είχαν χοίρους «άνοιγαν την τσιλαδιά» ένα είδος πηχτής που είχαν φτιάξει από τις μέρες των Χριστουγέννων. Έδεσμα φτιαγμένο με το κρέας από το κεφάλι του χοίρου, τα πόδια και την ουρά, το οποίο είχαν βράσει με καρυκεύματα. Το έβαζαν σε πήλινα μπολάκια, συμπλήρωναν υγρά με ζωμό και χυμούς από πορτοκάλια, λεμόνια και νεράντζια. Το πρώτο πήλινο μπολάκι έπρεπε να ανοιχτεί σαν έθιμο τα Φώτα. Το ζουμί πλέον είχε γίνει σαν ζελές. Η τσιλαδιά δεν καταναλωνόταν ως κύριο φαγητό, αλλά σαν μεζές.
Παραδοσιακό φαγητό της ημέρας στα περισσότερα χωριά του Έβρου είναι η «Μπάμπω», δηλαδή το παχύ έντερο του χοίρου γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, πράσο, ρύζι και μυρωδικά, ενώ σε κάποια χωριά οι Μάρηδες μαγειρεύουν και τον «Πάππου», που είναι το στομάχι του χοίρου γεμιστό.
Στην Κεφαλονιά την παραμονή των Φώτων συνηθιζόταν να τρώνε «τσιγαρίδια», μείγμα άγριων χόρτων ελαφρώς βρασμένα με φρέσκα μυρωδικά και τσιγαρισμένα σε λάδι με σκόρδο και κρεμμύδια, που περιέχουν ακόμη ντομάτα και ρύζι. Απ’ αυτά τσίμπαγε μια πιρουνιά και ο παπάς που γυρνούσε τα σπίτια να τα αγιάσει… Το ψωμί της ημέρας είναι η λεγόμενη «Φωτίτσα», στρογγυλό με σταυρό στη μέση κι αμύγδαλα.
Μια εκδοχή «τηγανίτας» που δεν παρασκευαζόταν στο τηγάνι αλλά σε μαρμάρινη πλάκα που πύρωνε στη φωτιά, έφτιαχναν την Παραμονή και ανήμερα των Φώτων σε νησιά του Αιγαίου, όπως τη Λήμνο, την Κω και τη Σκύρο. Από ζυμάρι ανεβατό, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιορτινές αυτές πίτες ήταν νηστίσιμες όταν σερβίρονταν την Παραμονή, με ζάχαρη ή πετιμέζι. Ωστόσο συναντιούνται και σε μη νήστισιμη, αλμυρή εκδοχή: οι μαρμαρίτες στη Σκύρο μοιάζουν με φακέλους και περιέχουν γέμιση κολοκύθας-τυριού.
Με πληροφορίες από ekklisiaonline
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις