Τήνος: Οι πρωταγωνιστές της τοπικής κουζίνας
Τι θα δοκιμάσετε στο νησί
Εκτός από θρησκευτικός προορισμός, η Τήνος ξεχωρίζει και για τη γαστρονομία της. Βασίζεται κυρίως στη γεωργία και κτηνοτροφία και δευτερευόντως στην αλιεία.
Τα πιο διάσημα τυριά στο νησί είναι η γραβιέρα, το τηνιακό τυράκι (βολάκι ή σκλαβότυρο), το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Τήνου, που θα το βρείτε ξερό ή φρέσκο, σε σφαιρικό σχήμα. Ξακουστή και ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή της Τήνου, μαλακό τυρί με πιπεράτη γεύση, δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και πήζει με φυσική πυτιά (μαγιά), το καρίκι και το μαλαθούνι. Το ανάλατο τυρί, πέτρωμα, χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές πασχαλινές τυρόπιτες (γλυκές), τα λεγόμενα λυχναράκια (τυρόπιτες ή τσιμπητές).
Διάσημοι πρωταγωνιστές στο τηνιακό τραπέζι είναι και τα διαφορετικά αλλαντικά: λούζα, σύγλινο ή σίσερα, οι πηχτές, το λουκάνικο (σαλσίσι) και τα παστά.
Στο νησί παράγεται επίσης μέλι εκλεκτής ποιότητας με τον παραδοσιακό τρόπο, παρότι δεν υπάρχει συστηματική μελισσοκομία. Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, και σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις, ενώ τα φοινίκια είναι επίσης χριστουγεννιάτικο γλυκό με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
Όσον αφορά στα κρασιά, ο τηνιακός αμπελώνας παράγει εξαιρετικές ντόπιες ποικιλίεςλευκών κρασιών όπως το Ασκαθάρι και Ασπροποταμίσιο ( ή Άσπρο Ποταμίσι), Κουμάρι, Μαύρο Ποταμίσι και το Ροζακί. Το νησί βγάζει και τη δική του μπίρα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις