Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά περίπου 90% σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με το Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB), όπως αναφέρουν οι Financial Times.Την ίδια στιγμή, η συνολική κατανάλωση κρασιού, σε κόκκινα, λευκά και ροζέ, έχει μειωθεί πάνω από 80% στη χώρα από το 1945, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Nielsen και η μείωση επιταχύνεται, καθώς η γενιά Z αγοράζει τον μισό όγκο από τον αντίστοιχο που αγοράζουν οι Millenials.«Τα προβλήματα με το κρασί -ιδιαίτερα το κόκκινο- γίνονται πλέον υπαρξιακά και αποτελούν προβλήματα για περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε ο Σπύρος Μαλανδράκης, αναλυτής ποτών της Euromonitor International.Η αλλαγή στην κατανάλωση στην Γαλλία επιτείνει τις παγκόσμιες τάσεις που πλήττουν τον κλάδο, όπως η μείωση της κατανάλωσης και οι αλλαγές στις προτιμήσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα κρασιά, βγαίνουν από τη …μόδα των σημερινών νέων που στρέφονται περισσότερο στο ροζέ, τη μπύρας, τα αλκοολούχα ποτά αλλά και σε επιλογές ποτών χωρίς αλκοόλ.