Το γλυκό των Αποκριών: Συνταγή για αφράτο γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για γαλακτομπούρεκο και σίγουρα θα ξετρελαθείτε
Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί για πολλές περιοχές της χώρας, παραδοσιακά, το γλυκό των Αποκριών.
Παρακάτω βρήκαμε μια συνταγή από τον σεφ Ακη Πετρετζίκη, για αφράτο γαλακτομπούρεκο, με κρέμα σαν αφρός και το πιο τραγανό φύλλο, το οποίο αν δοκιμάσετε θα θέλετε να το φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Συνταγή για γαλακτομπούρεκο
Υλικά
Για το σιρόπι
800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδα, από 1 λεμόνι
75 γρ. μέλι
Για την κρέμα
4 αυγά, μεσαία
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
500 γρ. γάλα πλήρες
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
170 γρ. σιμιγδάλι
100 γρ. βούτυρο
220 γρ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη.
Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές.
Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Για την κρέμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αβγά και τη μισή ζάχαρη.
Πρέπει το μείγμα μας να αφρατέψει καλά. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Στο τέλος το μείγμα που θα έχουμε θα μοιάζει με μια ελαφριά μαρέγκα.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση.
Με το που δούμε μπουρμπουλήθρες, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι που να πήξει καλά το μείγμα μας για 3-4 λεπτά.
Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε όλο το μείγμα των αβγών και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Στον ίδιο κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) και χτυπάμε για 4-5 λεπτά για να κρυώσει καλά το μείγμα.
Σταματάμε και ελέγχουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι χλιαρό.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά στον κάδο του μίξερ και πολύ απαλά ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας σιγά σιγά με μία κουτάλα. Το μείγμα είναι έτοιμο.
Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μία κατσαρόλα.
Ανοίγουμε το φύλλο μας και με το πινέλο μας βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 28×36 εκ., ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Ρίχνουμε το 1ο φύλλο μέσα και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο από πάνω, δεν το ακουμπάμε στα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Πιέζουμε ελαφρώς τα φύλλα μας – όχι πολύ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα μας από μέσα. Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα μας.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεχτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και το αλείφουμε με βούτυρο καλά. Σφραγίζουμε ουσιαστικά το γαλακτομπούρεκο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε 10-12 κομμάτια, στη συνέχεια κόβουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο.
Ψήνουμε για 1-1,5 ώρα.
Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι που ετοιμάσαμε στην αρχή.
Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιροπι κα σερβίρουμε.
Tips για το γαλακτομπούρεκο:
Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό!
Συντηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Η ζάχαρη, η κρέμα και το γάλα στη γέμιση βοηθάει να αποτρέψουμε να πιάσει στον πάτο το μείγμα μας. Το βούτυρο είναι αυτό που δένει το μείγμα μας και δίνει την ωραία υφή στην κρέμα μας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις