Τρ. Πειραιώς: Πτώση 8,36% στις διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων τον Ιούνιο
Η πορεία των τιμών ανά προϊόν
Πτωτική πορεία, κατά -8,36%, κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων τον Ιούνιο με τον δείκτη των εμπορευμάτων, όμως, να σημειώνει λιγότερες απώλειες (-2,68%), όπως υπογραμμίζει η Τράπεζα Πειραιώς στο οικονομικό δελτίο των αναλυτών της.
Συγκεκριμένα, περιορισμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε μεταξύ των μετοχικών αγορών, παρά τα καλύτερα, των εκτιμήσεων, εταιρικά αποτελέσματα, με τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία στις οικονομίες ΗΠΑ και Ευρωζώνης να καταδεικνύουν συγκρατημένη οικονομική ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά οι Κεντρικές Τράπεζες (ΕΚΤ, Fed) εξακολούθησαν να κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μετά τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης που ξεκίνησε το 2021, για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, υποχώρησαν οι αποδόσεις της 2ετίας και της 10ετίας των ΗΠΑ, όπως και το δολάριο, χωρίς όμως να προσφέρει στήριξη στα εμπορεύματα, των οποίων οι τιμές υποχώρησαν στην πλειοψηφία τους, με μοναδική εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα που ενισχύθηκαν λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής αστάθειας.
Παρά το σχετικά θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων διεύρυνε σημαντικά τις απώλειες σε μηνιαίο επίπεδο, με την πλειοψηφία των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα να κατατάσσονται σε αρνητικό έδαφος. Οι ανησυχίες της αγοράς, εκτός από την Κίνα, φαίνεται να εδράζονται και στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ και στην πιθανότητα επανεκλογής του Τραμπ, επαναφέροντας στο προσκήνιο αυστηρότερες εμπορικές πολιτικές, εγκυμονώντας κινδύνους, τόσο για την εγχώρια οικονομία των ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον, αν και με τα υφιστάμενα δεδομένα του ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το EL-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες, η πιθανότητα του La-Ninia εμφανίζεται αυξημένη (70%) κατά την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου και πιθανά να διατηρηθεί την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου με αυξημένη πιθανότητα (79%), εντείνοντας περαιτέρω τους φόβους της αγοράς. Ωστόσο, οι παραπάνω παράγοντες δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν τιμολογηθεί στις τιμές των ΣΜΕ.
Η πορεία των τιμών ανά προϊόν
Για το σιτάρι, η αυξημένη προσφορά και οι χαμηλές εξαγωγές λειτουργούν αρνητικά στην τιμή του. Οι ανοδικοί κίνδυνοι στην τιμή της ζάχαρης είναι σχετικά περιορισμένοι λόγω της ενισχυμένης προσφοράς, παρά την ύπαρξη προγενέστερων δυσμενών συνθηκών.
Για το καλαμπόκι, οι πτωτικοί κίνδυνοι λόγω της αυξημένης παραγωγής δύναται να συνεχιστούν, ενώ στη σόγια η αγορά αναμένει την ύπαρξη ανοδικών πιέσεων λόγω ενισχυμένης κινεζικής ζήτησης.
Η οικονομική επιβράδυνση και το υψηλό επιτοκιακό επίπεδο συνεχίζουν να λειτουργούν επιβαρυντικά στις τιμές του βαμβακιού, περιορίζοντας τη ζήτησή του. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν, καθώς η αποκατάσταση των αποθεμάτων πορτοκαλιών στη Βραζιλία θα απαιτήσει αρκετές διαδοχικές συγκομιδές, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστούν λόγω της ενισχυμένης παραγωγής, αλλά και της επικείμενης χαλάρωσης των εξαγωγικών ινδικών δασμών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις