Τραχανάς: Το νόστιμο και θρεπτικό για την υγεία μας φαγητό του χειμώνα
Παρασκευάζεται, είτε με σιμιγδάλι, είτε με σιτάλευρο, είτε με πλιγούρι, είτε με σπασμένο σιτάρι
Γλυκός ή ξινός, τρώγεται ως σούπα και αποτελεί ένα πιάτο που πολλοί λατρεύουν τον χειμώνα. Ο τραχανάς είναι ένα από τα παλαιότερα φαγητά της Ανατολικής Μεσογείου και ένα προϊόν που ποικίλλει σε όλη την Ελλάδα.
Παρασκευάζεται, είτε με σιμιγδάλι, είτε με σιτάλευρο, είτε με πλιγούρι, είτε με σπασμένο σιτάρι. Το γάλα, το βούτυρο γάλακτος ή το γιαούρτι αναμειγνύονται στο αλεύρι ή το σιτάρι για να σχηματίσουν μια παχύρρευστη μάζα. Στη Θράκη, ο σαρακοστιανός τραχανάς φτιάχνεται με αλεύρι και πολτό λαχανικών, καρυκευμένος με σουσάμι και νιφάδες καυτερής πιπεριάς.
Ο τραχανάς με βάση το γάλα κυκλοφορεί σε δύο τύπους: γλυκός και ξινός. Ο γλυκός παρασκευάζεται με πλήρες γάλα, συνήθως κατσικίσιο, ενώ ο ξινός παρασκευάζεται με γιαούρτι ή βούτυρο γάλακτος.
Τα οφέλη του τραχανά
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φώσφορο, ο τραχανάς προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση, ενώ η καροτονοειδής λουτεΐνη που περιέχει βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών και της καρδιάς.
Επίσης είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.
Εύπεπτος, χαμηλός σε θερμίδες και ιδανική τροφή για μικρούς και μεγάλους.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις