Τι ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα εγκαίνια της Food Expo 2025

Μέσα από τη Food Expo, προβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα ενώ η έκθεση δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία «να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Ελλάδα».

Αυτό επισήμανε στα εγκαίνια της Food Expo 2025, της κορυφαίας έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι, τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή, που η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».

Όπως είπε, «η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Μιλώντας για τις εξαγωγές, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τη δυναμική, η οποία έχει διαμορφωθεί: «Το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανέρχονταν περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ και, τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας

Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σχολίασε ότι, μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση, «είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο, που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του».

Τόνισε, τέλος, τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, λέγοντας τα εξής: «Η μεσογειακή διατροφή ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκεται στην κορυφή, ουσιαστικά ως αναγνωρισμένη αξία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μπορούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε τον πραγματικό λόγο της υπεραξίας ή της προστιθέμενης αξίας της δικής μας παραγωγής και των δικών μας προϊόντων» και προσέθεσε: «Μια έκθεση σαν αυτή μπορεί να έχει πολλά χρόνια διοργάνωσης μπροστά της, να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το σύνολο των εκθετών, αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την ελληνική οικονομία».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις