Η βανίλια είναι ένα απλό γλυκό, βασισμένο σε σιρόπι ζάχαρης, όπου προστίθεται ένα άρωμα και λίγο λεμόνι

Κάποτε δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι, σήμερα είναι ένα σχεδόν ξεχασμένο γλύκισμα, γεμάτο όμως πολλές αναμνήσεις.

Τη βανίλια ή «υποβρύχιο» –επειδή σερβίρεται σε ένα κουτάλι, βυθισμένο σε γυάλινο ποτήρι γεμάτο με κρύο νερό-  σύμφωνα με την παράδοση την εμπνεύστηκε στην Κωνσταντινούπολη ένας Χιώτης ζαχαροπλάστης. Την ονόμαζαν «άσπρο γλυκό» και στη συνέχεια έγινε το αγαπημένο κέρασμα στα αρχοντικά σπίτια της Πόλης. Όταν οι Χιώτες, πρόσφυγες πια, επέστρεψαν στο νησί τους, πρόσθεσαν άρωμα μαστίχας. Υπάρχουν και άλλες  παραλλαγές όπως για παράδειγμα , ροζ τριαντάφυλλο, φιστίκι.

Η βανίλια είναι ένα απλό γλυκό: βασίζεται σε σιρόπι ζάχαρης, όπου προστίθεται ένα άρωμα και λίγο λεμόνι. Το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή φυσικά τη Χίο, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής του νησιού σε μαστίχα.

Παλιότερα κάθε ελληνικό σπίτι, είχε το κέρασμα στο ντουλάπι του, κυρίως το καλοκαίρι που τα υπόλοιπα γλυκά δεν άντεχαν στη ζέστη, όταν δεν υπήρχαν τα ηλεκτρικά ψυγεία. Έτσι πρωταγωνιστούσε η βανίλια, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου και μπορούσε να σερβιριστεί μόνο με ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

Με πληροφορίες από greekbreakfast.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις