Το άλμα στις τιμές της ζάχαρης συμπίπτει με τη σημαντική άνοδο κι άλλων καλλιεργειών, όπως ο καφές και το κακάο

Η ξηρασία και οι πυρκαγιές που έπληξαν τις καλλιέργειες στην κορυφαία χώρα παραγωγής τη Βραζιλία, οδηγεί σε ανοδικό ράλι τις τιμές της ζάχαρης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ακατέργαστης ζάχαρης οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση εδώ και 16 χρόνια, ενώ οι traders αφομοιώνουν την έκταση της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις φωτιές και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ακατέργαστης ζάχαρης αυξήθηκε 3,8% στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, διαμορφώνοντας την εβδομαδιαία άνοδο σε 16%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2008.

Η πολιτεία του Σάο Πάολο αντιμετώπισε αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο, λόγω της έλλειψης υγρασίας. Έτσι, καταστράφηκαν οι ρίζες των ζαχαροκάλαμων, γεγονός που ενδέχεται να αναγκάσει τους παραγωγούς να ξαναφυτέψουν, ενώ είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με μικρότερη συγκομιδή. Επιπλέον, από τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε μια μακρά περίοδο ξηρασίας, η οποία περιόρισε τις αποδόσεις.

Αν και οι μεταβολές στις τιμές των αγροτικών προϊόντων συνήθως χρειάζονται κάποιο διάστημα πριν περάσουν στα σούπερ μάρκετ, η τελευταία αύξηση θέτει την τιμή της ζάχαρης σε τροχιά για την έκτη συνεχόμενη ετήσια αύξηση, γεγονός που ασκεί πιέσεις στους παραγωγούς τροφίμων.

Η Wilmar International Ltd. (trader), χαμήλωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης στην κεντρο-νοτια Βραζιλία, επικαλούμενη μια σειρά από “ασυνήθιστα και επίμονα καιρικά φαινόμενα”. Σε ανάρτησή της στο X η Wilmar ανέφερε πως οι πυρκαγιές του περασμένου μήνα επηρέασαν έως και 450.000 εκτάρια (1,1 εκατ. στρέμματα) ζαχαροκάλαμου.

Οι μύλοι στη Βραζιλία αναμένεται να σταματήσουν την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου από τα τέλη Οκτωβρίου, εκτιμά ο αναλυτής της Rabobank, Andy Duff. Η χαμηλή παραγωγή πιθανότατα θα τους υποχρεώσει να σταματήσουν νωρίτερα τη σεζόν, αναφέρει.  «Υπάρχει η προοπτική μείωσης της παγκόσμιας διαθεσιμότητας ζάχαρης για εξαγωγή το α’ τρίμηνο του 2025» σημειώνει.

Το άλμα στις τιμές της ζάχαρης συμπίπτει με τη σημαντική άνοδο κι άλλων καλλιεργειών, όπως ο καφές και το κακάο, επιβαρύνοντας τις τιμές σε ποτά και επιδόρπια. Οι αυξήσεις των τιμών, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις καιρικές συνθήκες, έρχονται σε μια περίοδο που οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών  είναι ήδη αντιμέτωπες με προκλήσεις, καθώς προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να επιστρέψουν σε μάρκες υψηλής ποιότητας ύστερα από μια  περίοδο υψηλού πληθωρισμού και κάμψης της κατανάλωσης, όπως επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις