5 μύθοι για τη vegan διατροφή
Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη vegan διατροφή και όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο υιοθετούν τη vegan διατροφή, γνωρίζουν τα θετικά της και υιοθετούν τις συνήθειες που προστάζει. Ωστόσο ισχύουν όλα όσα λέγονται για τη vegan διατροφή; Ακολουθούν 5 μύθοι για τη vegan διατροφή πρέπει να γνωρίζετε.
1.Οι vegan δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ή περίπου το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης του μέσου ατόμου. Είναι περισσότερο από δυνατό για έναν βίγκαν να τρώει αρκετή πρωτεΐνη τρώγοντας μια ποικιλία τροφών με πρωτεΐνες – απλώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερη προσοχή ως προς τους συνδυασμούς που θα κάνει.
2. Τα Oreo είναι vegan
Το «αγαπημένο μπισκότο του γάλακτος» μπορεί να μην είναι τόσο βίγκαν όσο το κάνει η βίγκαν κοινότητα. Αν και το μπισκότο Oreo δεν περιέχει τα προφανή αυγά ή το γάλα, υπάρχουν μερικά πιο διακριτικά μη vegan συστατικά στο μπισκότο.
Τα Oreo περιέχουν επίσης φοινικέλαιο — το οποίο έχει σημαντικές περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις. Σε χώρες όπου παράγεται φοινικέλαιο, χιλιάδες στρέμματα καθαρίζονται κάθε χρόνο για παραγωγή, εξαλείφοντας έτσι πολλά είδη ζώων. Ορισμένα Oreo, όπως τα χρυσά Oreo, περιέχουν επίσης αρκετές χρωστικές τροφίμων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Τόσο οι άμεσοι όσο και οι έμμεσοι δεσμοί με την εκμετάλλευση των ζώων αναγκάζουν πολλούς vegans να απομακρύνονται από τα μπισκότα, ενώ άλλοι ασπάζονται το γεγονός ότι τα Oreos είναι ένα από τα μοναδικά μπισκότα στον διάδρομο του παντοπωλείου χωρίς γάλα ή αυγά. Ψάξτε μέσα, κατά την επιλογή σας.
3.Η βίγκαν κοινότητα δεν αποδέχεται τους κρεατοφάγους.
Ενώ υπάρχει κάποια σύγκρουση που προέρχεται από τους vegans προς τους non-vegans, υπάρχουν σημαντικά περισσότερα εμπειρικά δεδομένα σχετικά με το πώς βλέπουν οι non-vegans τους vegans. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο Group Processes & Intergroup Relations, οι βίγκαν αντιμετωπίζονται με παρόμοια προκατάληψη για άλλες μειονοτικές ομάδες όπως οι χρήστες ναρκωτικών, οι μετανάστες και οι έγχρωμοι. Η ίδια μελέτη που εξέτασε την προκατάληψη κατά των βίγκαν σημείωσε ότι οι ομάδες που μελετήθηκαν έβλεπαν τους βίγκαν και τους χορτοφάγους ως επί το πλείστον δυσμενώς — ειδικά εκείνους με εξέχοντες περιβαλλοντικούς προβληματισμούς και τα δικαιώματα των ζώων. Τα δεξιά συντηρητικά άτομα εξέφρασαν τη μεγαλύτερη αντιπάθεια για τους vegans και τους vegetarians στις ομάδες που μελετήθηκαν.
4. Μύθοι για τη vegan διατροφή – Το να τρως vegan είναι ακριβό
Υπάρχουν ακόμα η άποψη ότι μια vegan διατροφή είναι σημαντικά πιο ακριβή από μια μη vegan διατροφή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health διαπίστωσε ότι οι πιο προσιτές φυτικές δίαιτες σε χώρες υψηλού εισοδήματος βασίζονταν σε ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά και όσπρια. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν επικεντρώθηκε στο κόστος των εναλλακτικών κρεάτων, τα οποία απαιτούν λιγότερο χρόνο για την προετοιμασία τους, αλλά συνήθως έχουν υψηλότερη τιμή.
Αν θέλετε να ενσωματώσετε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή σας σχετικά φθηνά, καλύτερα να περιηγηθείτε στους διαδρόμους με κονσέρβες και να φτιάξετε μόνοι σας εναλλακτικές επιλογές κρέατος. Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι μόνο ένα φαγητό που μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι με κατεψυγμένα λαχανικά και δημητριακά. θα λάβετε περισσότερα ρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες από τα προσυσκευασμένα εναλλακτικά κρέατα. Αν ψάχνετε για έναν απλό τρόπο για να προετοιμάσετε φυτικές πρωτεΐνες, δημητριακά και λαχανικά, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα μπολ με δημητριακά στο σπίτι εμπνευσμένο από καλιφορνέζικες γεύσεις και πλούσια σε πρωτεΐνες κινόα.
5. Όλα τα vegan φαγητά είναι υγιεινά
Ο καλύτερος τρόπος για να αποκρυπτογραφήσετε τις διατροφικές πληροφορίες πίσω από κάθε vegan προϊόν είναι να κοιτάξετε την ετικέτα και να συγκρίνετε τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες) και πρόσθετα συστατικά όπως νάτριο, πρόσθετη ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά.
Όταν πρόκειται για μια υγιεινή vegan διατροφή, η γενική σύσταση είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφών και να τρώτε με μέτρο. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες – όπως η σόγια, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως – είναι πιο χορταστικά από τα σάκχαρα. Επιπλέον, ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων με λίπη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του κορεσμού, της συνολικής γνωστικής ικανότητας και της ενέργειας. Την επόμενη φορά που θα φάτε λαχανικά, δοκιμάστε να ενσωματώσετε χούμους ή γκουακαμόλε για έναν χορταστικό (και νόστιμο) συνδυασμό.
Διαβάστε επίσης: Tofu: Το vegan υποκατάστατο κρέατος και 5 λόγοι για να το προτιμήσετε
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις