Αυγό χωρίς την κότα: Η εταιρεία που έχει βάλει στόχο να το καταφέρει
Καθώς η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις αυγού αυξάνεται, εντείνονται οι προσπάθειες δημιουργίας μιας μη ζωικής πρωτεΐνης.
Η φινλανδική startup βιοτεχνολογίας Onego Bio μόλις συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη μη ζωικών πρωτεϊνών. Η Onego Bio, το οποίο ιδρύθηκε το 2022, χρησιμοποιεί τεχνολογία για την παραγωγή βιολευκώματος με μέσα κυτταρικής γεωργίας. Το βιολευκωματίνη είναι μια μη ζωική πρωτεΐνη αυγού, που παράγεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης που δημιουργεί ένα πανομοιότυπο αυγό με πρωτεΐνη.
Η Maija Itkonen, Διευθύνων Σύμβουλος της Onego Bio, σχολίασε: «Έχουμε μια μεγάλη αποστολή: Θέλουμε να ξανασκεφτούμε τα αυγά και να δώσουμε στους ανθρώπους πρόσβαση σε μια νόστιμη, υγιή εναλλακτική μη ζωική λύση . Το ασπράδι αυγού είναι ένα έξυπνο σημείο εκκίνησης για τις πρωτεΐνες επόμενου επιπέδου. Λόγω των μοναδικών λειτουργικών ιδιοτήτων του, όπως η πηκτωματοποίηση, ο αφρισμός, η σύνδεση και η γαλακτωματοποίηση, το ασπράδι του αυγού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί με εναλλακτικά συστατικά. Σε πολλές εφαρμογές, το αυγό είναι το τελευταίο σύνορο πριν μπορέσουν να κατασκευαστούν τελικά προϊόντα εντελώς μη ζωικά».
Η παγκόσμια παραγωγή αυγών έχει σχεδόν διπλασιάσει τους όγκους της τα τελευταία 20 χρόνια και προβλέπεται να φτάσει τους 138 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις αυξάνεται. Η φυτική βάση είναι ο νέος κανόνας στη διατροφική κουλτούρα, καθώς η εντατική κτηνοτροφία αποδεικνύεται ότι προκαλεί περιβαλλοντικές προκλήσεις – όπως η υπερβολική χρήση της γης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η λειψυδρία και ο κίνδυνος παγκόσμιων πανδημιών.
Η ομάδα του Onego Bio ανέπτυξε μια ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική μέθοδο κυτταρικής γεωργίας για την παραγωγή ωολευκωματίνης, της πιο άφθονης πρωτεΐνης από ασπράδι αυγού. Αυτή η βιοτεχνολογική διαδικασία, που βασίζεται στην αξιοποίηση της μικροχλωρίδας Trichoderma reesei για την παραγωγή πρωτεϊνών, με τη βοήθεια νερού, ζάχαρης και ορισμένων μετάλλων, μπορεί να προσφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις στην παραγωγή λευκού αυγού. Η ομάδα πιστεύει ότι η επιλεγμένη τεχνολογία είναι ανώτερη λόγω της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητάς της.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις