Αυτή η πόλη της Ευρώπης είναι αυστηρά vegan!

Τα McDonald's έκαναν μήνυση στην πόλη καθώς δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στους κανόνες.
Στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, φωλιασμένη ανάμεσα στις Άλπεις της περιοχής της Σουηβίας και στο πυκνό φυσικό πάρκο Schönbuch, βρίσκεται το Tübingen, μια πανεπιστημιούπολη χτισμένη γύρω από τη σχεδόν τέλεια διατηρημένη παλιά πόλη, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα παλιά ξύλινα σπίτια.
“Στο Tübingen, υπάρχουν αυτοδιοικούμενες πρωτοβουλίες στέγασης, όπου η μαγειρική και τα ψώνια οργανώνονται συλλογικά και είναι κυρίως vegan”, εξήγησε η Jenny Bröder, η οποία ζει στο Tübingen εδώ και 12 χρόνια και εργάζεται στο πανεπιστήμιο. “Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις κατοικίες είναι συχνά πολιτικά ενεργοί, καλλιεργούν την ευαισθητοποίηση για κοινωνικά και οικολογικά θέματα και συμβάλλουν στην πολιτιστική σκηνή διοργανώνοντας συναυλίες, διαλέξεις, φεστιβάλ και πάρτι. Το φαγητό που προσφέρεται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι συνήθως επίσης vegan”.
“Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που έχω γνωρίσει από τότε που μετακόμισα εδώ είναι χορτοφάγοι ή vegan, και είναι τόσο συνηθισμένο να ρωτάς αν κάποιος τρώει κρέας όσο το να ρωτάς αν έχει αλλεργίες. Η Tübingen είναι ακόμη και επίσημος συμμετέχων στο Veganuary, την ετήσια πρόκληση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν vegan για τον μήνα Ιανουάριο”. Το Tübingen επίσης ανανεώνεται και ενημερώνεται συνεχώς ώστε να είναι ολοένα και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
ένας νέος φόρος που επιβλήθηκε στις αρχές του 2022 –με το Tübingen να είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που τον εφάρμοσε– έχει αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το πράσινο καθεστώς της πόλης.
Ο Verpackungssteuer (φόρος συσκευασίας) επιβάλλει μια επιπλέον πληρωμή πενήντα λεπτών σε οποιαδήποτε συσκευασία μιας χρήσης, από φλιτζάνια καφέ έως μπολ παγωτού και πιάτα γεύματος. Επιπλέον, όλα τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης όπως λαϊκά, μαχαίρια και κουτάλια κοστίζουν είκοσι σεντς επιπλέον. Ακόμη και τα κουτιά πίτσας και το αλουμινόχαρτο γύρω από ένα φαλάφελ σε πακέτο φορολογούνται. Ανεξάρτητα από το αν είναι κατασκευασμένα από βιώσιμο ή ανακυκλωμένο υλικό, οτιδήποτε είναι εφάπαξ χρήση θα είναι πιο δαπανηρό, με βάση την αρχή ότι η μη παραγωγή είναι καλύτερη από τη μελλοντική ανακύκλωση ή απόρριψη.
Ο φόρος έχει ήδη ξεκινήσει ενθαρρυντικά: οι πρώτες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα έως και 15% λιγότερα απορρίμματα στους κάδους της πόλης. Ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί, καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να φέρνουν τα δικά τους μαχαιροπίρουνα και τα εστιατόρια αρχίζουν να παρέχουν επαναχρησιμοποιήσιμα πιάτα.
Ωστόσο, η εφαρμογή του φόρου δεν πήγε καλά στα μοναδικά McDonald’s του Τύμπινγκεν , που έκαναν μήνυση στην πόλη. Με περισσότερα από 1.500 εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα, η McDonalds ισχυρίζεται ότι είναι δύσκολο να προσαρμόσει κανείς λύσεις και υποστηρίζει ένα ενιαίο πλαίσιο σε αντίθεση με τους κανόνες που διαφέρουν μεταξύ των πόλεων. «Τέτοιοι κανόνες μεμονωμένων πόλεων ή κοινοτήτων εμποδίζουν μια εθνικά επιτυχημένη και εφαρμόσιμη ιδέα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος, καθώς η εταιρεία υλοποιεί στοχευμένες δράσεις του δικού της συστήματος επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις