Η μελέτη περιελάμβανε 10.684 συμμετέχοντες και εξέτασε τη συσχέτιση της φυτικής διατροφής με την εμφάνιση διαβήτη

Νέα μελέτη συνδέει μια εξ’ ολοκλήρου φυτική διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 – μια  ασθένεια που επηρεάζει 450 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Διατροφής του Harvard T.H. Chan School of Public Health και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, καφές και όσπρια σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη περιελάμβανε 10.684 συμμετέχοντες οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής τα οποία βαθμολογήθηκαν σε τρεις φυτικές δίαιτες: έναν συνολικό δείκτη φυτικής διατροφής (PDI), έναν δείκτη υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (hPDI) και έναν δείκτη ανθυγιεινής φυτικής διατροφής ( uPDI). Οι δείκτες διατροφής βασίστηκαν στην πρόσληψη 18 ομάδων τροφίμων από το άτομο αυτό: υγιεινές φυτικές τροφές (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια). ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων δημητριακών, χυμών φρούτων και γλυκών/επιδορπίων)· και ζωικές τροφές (όπως ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά και κρέας).

unsplash

Η ομάδα έκανε διάκριση μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών φυτικών τροφών σύμφωνα με την υπάρχουσα συσχέτισή τους με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν στις πρώτες φάσεις της μελέτης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και του 1990 για να δημιουργήσουν βαθμολογίες προφίλ μεταβολιτών και τα εξέτασαν έναντι τυχόν περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 για να προσδιορίσουν τις συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών παραγόντων και κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά την περίοδο παρακολούθησης είχαν χαμηλότερη πρόσληψη τροφών στην κατηγορία «υγιεινών φυτών», μαζί με χαμηλότερες βαθμολογίες PDI και hPDI. Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν επίσης υψηλότερο ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη – και χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων. Έτειναν επίσης να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι και είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. 

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της υγιεινής φυτικής διατροφής στην πρόληψη του διαβήτη και παρέχουν νέες γνώσεις για μελλοντική έρευνα», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Τα ευρήματά μας  είναι προς το παρόν ενδιαφέροντα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο αιτιολογικός τους ρόλος στις συσχετίσεις της φυτικής διατροφής με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις