Φυτική vs ζωικής πρωτεΐνης: Ποια είναι η καλύτερη;
5 λόγοι για να αρχίσετε να προτιμάτε την πρωτεΐνη που εμπεριέχεται σε φυτικές τροφές
Όλοι έχουμε ακούσει για τη σημασία της κατανάλωσης αρκετής πρωτεΐνης η οποία βοηθά στην οικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυών, μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και παίζει ρόλο ακόμη και στην υγεία του εντέρου. Σε πολλές κουζίνες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη Δύση ή έχουν επηρεαστεί από τον δυτικό αποικισμό, η πρωτεΐνη έγινε συνώνυμη με το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Και, θεωρείται ανώτερο από τις φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, το τόφου και οι φακές. Αλλά αυτό απέχει από την αλήθεια. Με πολλούς τρόπους, θα μπορούσατε να πείτε ότι η φυτική πρωτεΐνη είναι καλύτερη από τη ζωική.
Μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνη από τα φυτά;
Ναι, μπορείτε—και υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε. Υπάρχουν φακές, μπιζέλια, φασόλια, σεϊτάν και κρέατα φυτικής προέλευσης. Τα προϊόντα σόγιας όπως το tofu, το tempeh και το edamame είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς και σε βιταμίνες και μέταλλα.
«Πέρα από τις προσφορές τους σε πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού», λέει η Kristin Gillespie, στο VegNews.
Υπάρχουν μειονεκτήματα; «Σημειώνεται ότι ο τύπος και η περιεκτικότητα σε σίδηρο διαφέρουν μεταξύ πηγών πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και ζωικής προέλευσης. Ο σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται στις φυτικές πρωτεΐνες, απορροφάται λιγότερο εύκολα», προσθέτει η Gillespie.
Είναι η φυτική πρωτεΐνη καλύτερη από τη ζωική;
Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, στην αποψίλωση των δασών, στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, στην υποβάθμιση του εδάφους, στην απώλεια οικοτόπων και στην απώλεια βιοποικιλότητας. Τα δε ζώα που παράγουν τη ζωική πρωτεΐνη, εκτρέφονται για τροφή βιώνουν το φόβο και ζουν σε άθλιες συνθήκες
Αυτοί είναι πολλοί λόγοι για να μαγειρεύετε με φυτική πρωτεΐνη πιο συχνά. Αλλά όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές διατροφικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας.
Τα πλεονεκτήματα της φυτικής πρωτεΐνης
1. Είναι εξίσου καλή με τη ζωική πρωτεΐνη
Δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη. Γενικά, το 10-35% των ημερήσιων θερμίδων σας θα πρέπει να προέρχεται από αυτό. Φυσικά, οι πραγματικές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη επηρεάζονται από την ηλικία, το μέγεθος του σώματος, τη φυσική κατάσταση, την εγκυμοσύνη, την ασθένεια ή το εάν αναρρώνετε ή όχι από μια χειρουργική επέμβαση ή σοβαρό τραυματισμό.
Ευτυχώς, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των πρωτεϊνών φυτικής και ζωικής προέλευσης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας τις χρησιμοποιεί..
2. Η φυτική πρωτεΐνη είναι λιγότερο φλεγμονώδης
Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας ενάντια σε ασθένειες και τραυματισμούς. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με το Harvard Health.
«Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι πιο φλεγμονώδεις επειδή είναι συχνά γεμάτες με ζωικά λίπη και είναι υψηλότερες σε αμινοξέα που είναι πιο φλεγμονώδεις», εξηγεί ο Hunnes. «Ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν συχνά μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες και φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι αντιφλεγμονώδη». Άλλο ένα θετικό που καθιστά τη φυτική πρωτεΐνη καλύτερη από τη ζωική.
3.Τα φυτά έχουν φυτικές ίνες
Το κρέας, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν φυσικά φυτικές ίνες, έναν δύσπεπτο υδατάνθρακα που βοηθά να διατηρούμε τα βακτήρια του εντέρου μας χαρούμενα και το πεπτικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση. Όμως, φυτικές πρωτεΐνες όπως οι φακές, τα φασόλια και άλλες φυτικές πρωτεΐνες ολικής άλεσης.
Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση της υγείας του εντέρου, η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης. Ένας επιπρόσθετος παράγοντας που καταδεικνύει ότι η φυτική πρωτεΐνη είναι καλύτερη από τη ζωική.
4. Μπορείτε να πάρετε αρκετά αμινοξέα
Οι φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα, γι’ αυτό και η πρώτη έχει τη φήμη ότι είναι κατώτερη από τη δεύτερη. Γενικά, οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Αλλά η ιδέα ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι κατά κάποιο τρόπο χαμηλότερη σε ποιότητα είναι ένας μύθος.
Ορισμένες φυτικές πηγές, όπως η σόγια, το τόφου, το τέμπε, η κινόα, το φαγόπυρο, ο αμάρανθος, οι σπόροι κάνναβης και η διατροφική μαγιά, είναι πλήρεις πρωτεΐνες. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι ακριβές. Ευτυχώς, είναι εύκολο να λάβετε και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα από τα φυτά συνδυάζοντας διαφορετικά τρόφιμα.
«Παραδείγματα ζευγών που αποτελούν πλήρεις πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι και τα μαύρα φασόλια, το φυστικοβούτυρο σε τοστ ολικής αλέσεως και το χούμους με πίτα», λέει ο Gillespie.
5.Η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία
Όπως γνωρίζουμε ήδη, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης ολικής άλεσης συνήθως περιέχουν φυτικές ίνες, αλλά συνοδεύονται επίσης από μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.
Οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να είναι υψηλότερες σε λίπος και χοληστερόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Εν ολίγοις, μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από τα φυτά και είναι σχεδόν αδύνατο να έχετε έλλειψη πρωτεΐνης στον δυτικό κόσμο. Συνδυάστε διαφορετικούς τύπους φυτικών πρωτεϊνών για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες.
Διαβάστε επίσης: Το vegan KitKat έφτασε και στην ελληνική αγορά!
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις