Η κατανάλωση φυτικού κρέατος έχει ως αποτέλεσμα 11 φορές περισσότερες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πράσινα αυτοκίνητα

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία φυτικού κρέατος φαίνεται ότι οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) από άλλες επενδύσεις για το κλίμα, όπως πράσινα κτίρια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Boston Consulting Group. Η έκθεση, που ονομάζεται The Untapped Climate Opportunity in Alternative Proteins, διαπίστωσε ότι κάθε επένδυση δολαρίου για τη βελτίωση και την κλιμάκωση της παραγωγής εναλλακτικών λύσεων αντί του κρέατος και των γαλακτοκομικών είχε ως αποτέλεσμα επτά φορές περισσότερες μειώσεις εκπομπών σε σύγκριση με τα πράσινα κτίρια και 11 φορές περισσότερες από τα μηδενικών εκπομπών αυτοκίνητα. Όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη, το φυτικό κρέας έχει θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη, περιορίζοντας σημαντικά τη μόλυνσή του.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το σύστημα τροφίμων αντιπροσωπεύει το 26 τοις εκατό των σημερινών εκπομπών GHG. Η κτηνοτροφία, ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου στο σύστημα τροφίμων, είναι υπεύθυνη για το 15 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών – που αντιστοιχεί περίπου στις εκπομπές από τον τομέα των μεταφορών. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι οι εναλλακτικές πρωτεΐνες θα αντιπροσωπεύουν το 11 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης πρωτεϊνών έως το 2035 και με κάποια βοήθεια από την τεχνολογία, τους επενδυτές και τους ρυθμιστές, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες θα μπορούσαν να κατέχουν το 22 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εάν παραμείνουμε σε τροχιά για ένα μερίδιο 11%, σημειώνει η έκθεση, θα δούμε μείωση κατά 0,85 γιγατόνους ισοδύναμου CO2 παγκοσμίως έως το 2030—ίση με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του 95% της αεροπορικής βιομηχανίας.

φυτικό κρέας

unsplash

Σε σύγκριση με άλλες λύσεις, όπως η μείωση των πτήσεων ή ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών, το φυτικό κρέας και η μετάβαση από τις ζωικές πρωτεΐνες σε πιο φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Επιπλέον, οποιαδήποτε σημαντική συνολική αλλαγή στη διατροφή των καταναλωτών προς περισσότερες εναλλακτικές πρωτεΐνες θα έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα  στον πλανήτη, καθώς οι εκπομπές GHG από την κτηνοτροφία περιλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος μεθανίου -έως και 50%, σημειώνει η έκθεση. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις