Στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, όπως: Λαχανικά, Φρούτα, Προϊόντα ολικής αλέσεως, Όσπρια, Ξηροί καρποί

Η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή εκτός από θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τον πλανήτη μας, μπορεί να έχει και σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους που την ακολουθούν.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, η πρώτη μεγάλη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τις επιπτώσεις της τήρησης των συστάσεων στην έκθεση ορόσημο 2019 EAT-Lancet, με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η κλιματική αλλαγή έχει τον πλανήτη μας σε τροχιά οικολογικής καταστροφής και το διατροφικό μας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής προσθέτοντας πως «η αλλαγή του τρόπου διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής. Και ό,τι είναι πιο υγιεινό για τον πλανήτη είναι και πιο υγιεινό για τους ανθρώπους».

Η συγκεκριμένη διατροφή που δίνει έμφαση σε μια ποικιλία από ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές αλλά επιτρέπει τη μέτρια κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών τροφίμων, ονομάστηκε από τους ερευνητές: Planetary Health Diet (PHD). Στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, όπως: Λαχανικά, Φρούτα, Προϊόντα ολικής αλέσεως, Όσπρια, Ξηροί καρποί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας από περισσότερες από 200.000 γυναίκες και άνδρες, που δεν έπασχαν από σημαντικές χρόνιες ασθένειεςκατά την έναρξη της μελέτης και συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια, για έως και 34 χρόνια. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκαν με βάση την πρόσληψη 15 ομάδων τροφίμων  για να ποσοτικοποιηθεί η τήρηση της PHD.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 30% χαμηλότερος στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν περισσότερο το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, κάτι που ίσχυε για όλες τις αιτίες θανάτου.
Επιπλέον, προέκυψε ότι εκείνοι με την υψηλότερη τήρηση της PHD είχαν σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και, ειδικότερα, 29% χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 21% χαμηλότερες ανάγκες σε λιπάσματα και 51% χαμηλότερη χρήση καλλιεργειών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις