Ένα πρόγραμμα που αποκάλυψε την σκοτεινή πλευρά μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Ένα σκληρό ντοκιμαντέρ πρόβαλε το BBC στις 14 Φεβρουαρίου το οποίο αποκάλυπτε τη σκοτεινή πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο: “A Cow’s Life: The True Cost of Milk” (Η ζωή μιας αγελάδας: Το αληθινό κόστος του γάλακτος) επικεντρώθηκε σε πολυάριθμες οδυνηρές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων σε μια γαλακτοβιομηχανία εγκεκριμένη από το Red Tractor στην Ουαλία. Συγκλονιστικά μυστικά πλάνα από το Animal Equality αποκάλυψαν εργάτες να κλωτσούν και να γρονθοκοπούν μια τραυματισμένη αγελάδα, ενώ ένα άλλο βίντεο έδειχνε έναν εργάτη να τραβάει με δύναμη την ουρά του ζώου.

Στο ντοκιμαντέρ, ο ρεπόρτερ Daniel Foggo μίλησε επίσης σε αγρότες και κτηνίατρους για τη ζωή που έχουν τα περισσότερα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής. Αποκάλυψαν ότι πολλές αγελάδες στη γαλακτοβιομηχανία υποφέρουν από χωλότητα λόγω κακής διατροφής και αναγκάζονται να στέκονται σε σκληρά δάπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο κτηνίατρος φάρμας Roger Blowey είπε στο πρόγραμμα: «Θα ήταν ασυνήθιστο να βρούμε οποιοδήποτε κοπάδι χωρίς χωλότητα», με το 30% των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής να υποφέρουν από την πάθηση. Οι κτηνίατροι εξήγησαν επίσης ότι τα μοσχάρια αποχωρίζονται από τις μητέρες τους λίγο μετά τη γέννηση, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη συναισθηματική δυσφορία. Το πραγματικό κόστος του γάλακτος συνέχισε να εξερευνά την τεράστια πίεση που αντιμετωπίζουν οι αγελάδες καθώς η ποσότητα γάλακτος που αναγκάζονται να παράγουν είναι τώρα 40% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγρότες επέκριναν το ντοκιμαντέρ του BBC, χαρακτηρίζοντάς το ως μια ανακριβή απεικόνιση της βρετανικής γαλακτοβιομηχανίας. Η Βασιλική Ένωση Βρετανών Γαλακτοπαραγωγών (RABDF) απάντησε στους ισχυρισμούς που έγιναν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι ήταν “απογοητευμένη με το BBC λόγω του «αισθηματισμού» της εκπομπής”. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Matt Knight, ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου «λειτουργούσε με μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα ευημερίας στον κόσμο». «Είμαστε λυπημένοι που το BBC επέλεξε να τονίσει μια φάρμα όπου παρατηρήθηκε ασυγχώρητη κακοποίηση, καθώς αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό του κλάδου μας», πρόσθεσε.

To vegan fast food έσωσε 630.000 ζώα στην Αμερική το 2021

https://www.youtube.com/watch?v=rEEh4vKuqvw&ab_channel=BBCNow

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις