Σε ποιες χώρες η παραγωγή φουά γκρα απαγορεύεται δια του νόμου
Ο απάνθρωπος τρόπος παραγωγής του πολυτελούς εδέσματος που έχει εγείρει απαγορεύσεις παγκοσμίως
Το φουά γκρα θεωρείται ένα είδος πολυτελείας στον γαστρονομικό κόσμος αλλά, στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα από τα εδέσματα που παράγονται με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Το πιάτο είναι φτιαγμένο από συκώτια πάπιας και χήνας αλλά για να επιτευχθεί η μοναδική, λιπαρή υφή, τα ζώα τρέφονται με παρά την θέλησή τους με πολύ περισσότερη τροφή από αυτή που θα έτρωγαν κανονικά. Τα πτηνά είναι συχνά καρφωμένα ή εγκλωβισμένα στη θέση τους, με ένα σωλήνα τροφοδοσίας στο λαιμό τους, προκειμένου να διογκωθεί γρήγορα το συκώτι τους. Εξαιτίας του κακοποιητικού τρόπου απέναντι στα ζώα που προϋποθέτει η παραγωγή του, η απαγόρευση του φουά γκρα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες παγκοσμίως.
Σε ποιες χώρες ισχύει η απαγόρευση του φουά γκρα
Ινδία
Τον Ιούλιο του 2014, η Ινδία απαγόρευσε την εισαγωγή φουά γκρα καθιστώντας την την πρώτη και μοναδική χώρα στον κόσμο που το έκανε, προκαλώντας απογοήτευση σε ορισμένους από τους σεφ της χώρας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Humane Society International of India είπε ότι “αυτός είναι ένας θρίαμβος για την καλή διαβίωση των ζώων στην Ινδία καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Αυστραλία
Στην Αυστραλία, η παραγωγή φουά γκρα απαγορεύεται επί του παρόντος, αν και είναι νόμιμη η εισαγωγή του.
Αργεντίνη
Τον Αύγουστο του 2003, η Αργεντινή απαγόρευσε την παραγωγή φουά γκρα καθώς θεωρείται κακομεταχείριση ή πράξη σκληρότητας προς τα ζώα.
Βραζιλία
Τον Ιούνιο του 2015, η παραγωγή και η πώληση φουά γκρα απαγορεύτηκε στα εστιατόρια του Σάο Πάολο. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο νόμος ανατράπηκε.
Ευρώπη
Από το 1997, ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών που παράγουν φουά γκρα έχει μειωθεί στο μισό. Από το 2016, μόνο πέντε ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να παράγουν φουά γκρα: το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.
Η παραγωγή φουά γκρα απαγορεύεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων αυστριακών επαρχιών, στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αναγκαστική σίτιση ζώων για μη ιατρικούς σκοπούς, απαραίτητη για τις τρέχουσες πρακτικές παραγωγής φουά γκρα, απαγορεύεται ρητά από ειδικούς νόμους στην Αυστρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, ή κατόπιν ερμηνείας των γενικών νόμων για την προστασία των ζώων στην Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το φουά γκρα μπορεί ακόμα να εισαχθεί και να αγοραστεί σε αυτές τις χώρες.
Τι συμβαίνει με την Γαλλία;
Στη Γαλλία, η πάχυνση επιτυγχάνεται με καθετήρα (αναγκαστική τροφοδοσία καλαμποκιού), σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Η γαλλική νομοθεσία αναφέρει ότι «το φουά γκρα ανήκει στην προστατευόμενη πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της Γαλλίας».
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Η παραγωγή φουά γκρα έχει τεθεί εκτός νόμου στην πολιτεία της Καλιφόρνια και στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά παραδόξως, παραμένει νόμιμη σε όλες τις ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια απαγόρευσε για πρώτη φορά την παραγωγή και την πώληση φουά γκρα με αναγκαστική σίτιση το 2004.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις