Συνταγή: Νηστίσιμη vegan σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, έτοιμη στο πι και φι
Μία πολύ γευστική πίτα, vegan και τέλεια και για περιόδους νηστείας
Μία πολύ απλή, νηστίσιμη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο.
Νηστίσιμη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
700 γρ. χυλός
640 γρ. γέμιση
Για τη γέμιση
200 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
50 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
70 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, χοντροκομμένο
50 γρ. πράσο, σε χοντρές φέτες
7 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. δυόσμο, χοντροκομμένο
20 γρ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
20 γρ. άνηθο, χοντροκομμένο
25 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. αλάτι
1 γρ. πιπέρι μαύρο φρέσκο, τριμμένο
200 γρ. χυλό
Για τον χυλό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. καλαμποκάλευρο
10 γρ. μπέικιν
2 γρ. αλάτι
1 γρ. ρίγανη
1 γρ. πιπέρι μαύρο φρέσκο, τριμμένο
550 γρ. ρόφημα αμυγδάλου ΟΛΥΜΠΟΣ, χλιαρό
20 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα τα 500 γρ. από τον χυλό. Μοιράζουμε τη γέμιση φροντίζοντας να αφήσουμε ένα εκατοστό κενό από τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε σε γραμμές τα υπόλοιπα 200 γρ. χυλού πάνω στη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στην κάτω πλευρά του στον αέρα για 35 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε και κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυλό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρώς όλα τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον χυλό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Για τον χυλό
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός.
Tip:
*μία καλή πρόταση εκτός περιόδου νηστείας είναι να προσθέσουμε διάφορα τυριά της αρεσκείας μας και να μετατρέψουμε την πίτα σε σπανακοτυρόπιτα.
*μπορούμε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ γεύμα συνδυάζοντας την πίτα με μία σαλάτα της επιλογής μας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις