Τα υπέρ του να είσαι vegan: Βελτίωση χοληστερόλης, επιπέδων σακχάρου και απώλεια βάρους
Η αλλαγή της διατροφής μπορεί ταυτόχρονα να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους
Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να έχει συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς, όμως μια μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών δείχνει ότι η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης, τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και να βοηθήσει στην απώλεια κιλών.
Η μετα-ανάλυση εξέτασε 20 τυχαιοποιημένες μελέτες για το ρόλο της χορτοφαγικής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό. Η μέση ηλικία όσων συμμετείχαν στις μελέτες κυμαινόταν από τα 28 έως τα 64 έτη.
Οι μελέτες διήρκεσαν κατά μέσο όρο έξι μήνες. Τέσσερις περιλάμβαναν άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, επτά εστίασαν στον διαβήτη και εννέα περιλάμβαναν άτομα με τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η LDL χοληστερόλη και ο διαβήτης. Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν είτε vegan είτε χορτοφαγική διατροφή κατά τις περιόδους της μελέτης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με μείωση της LDL ή της “κακής” χοληστερόλης μέσα σε έξι μήνες. Επιπλέον, οδήγησαν σε καλύτερα επίπεδα HbA1c (επίπεδο σακχάρου στο αίμα) και χαμηλότερο σωματικό βάρος. Οι συμμετέχοντες παράλληλα έχασαν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά κατά την περίοδο της μελέτης, αλλά δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για κάποιον που διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο να αρχίσει να ενσωματώνει χορτοφαγικά μοτίβα στη διατροφή του.
Πώς βοηθά η χορτοφαγική διατροφή
Η χορτοφαγική και η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan) είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα που προσφέρουν σημαντικές ποσότητες αναγκαίων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Μια διατροφή υψηλή σε κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες έως και κατά 18%, ειδικά εάν περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως τα λουκάνικα και αλλαντικών.
Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτένιο, το οποίο είναι μια πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Οι ουσίες αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικά για το σώμα, προλαμβάνοντας τη συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης στις αρτηρίες και προστατεύοντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Η αλλαγή της διατροφής μπορεί ταυτόχρονα να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερόλη και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κιλών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις