Το διατροφικό του προφίλ και τα οφέλη του για την υγεία μας

Τα κεχρί είναι μια ομάδα δημητριακών που καταναλώνεται ευρέως σε αναπτυσσόμενες χώρες σε όλη την Αφρική και την Ασία. Αν και μπορεί να μοιάζει με σπόρο, το διατροφικό προφίλ του κεχρί είναι παρόμοιο με αυτό των γνωστών δημητριακών.

Τα κεχρί έχουν κερδίσει δημοτικότητα στη Δύση επειδή είναι χωρίς γλουτένη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Θεωρείται αρχαίο σιτάρι, και χρησιμοποιείται τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για ζωοτροφές.

Ένα φλιτζάνι (174 γραμμάρια) μαγειρεμένου κεχρί:

Θερμίδες: 207
Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2,2 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Λίπος: 1,7 γραμμάρια
Φώσφορος: 25% της Ημερήσιας Αξίας
Μαγνήσιο: 19%
Φολικό οξύ: 8%
Σίδηρος: 6%

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, δύο τύπους άπεπτων υδατανθράκων που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχει επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες παράγουν μια παχύρρευστη ουσία στο έντερο. Με τη σειρά του, αυτό παγιδεύει τα λίπη και βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

κεχρί

Freepik

Πώς να μαγειρέψετε το κεχρί 

Τα κεχρί είναι ένα ευέλικτο συστατικό θεωρείται υποκατάστατο του ρυζιού όταν μαγειρευτεί ολόκληρο. Για να το προετοιμάσετε, απλά προσθέστε 2 φλιτζάνια (480 mL) νερό ή ζωμό ανά 1 φλιτζάνι (174 γραμμάρια) ωμό κεχρί. Αφήστε το να πάρει μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε για 20 λεπτά.

Θυμηθείτε να το μουλιάζετε μια νύχτα πριν το μαγείρεμα για να μειώσετε την περιεκτικότητά του σε αντιθρεπτικά συστατικά. Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε ένα τηγάνι πριν το βράσετε ή να βελτιώσετε τη γεύση του με ξηρούς καρπούς.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις