Τι μπορείτε να φάτε σε μια vegan δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή χωρίς γλουτένη, τότε δεν τρώτε τίποτα που περιέχει γλουτένη ή ζωικά συστατικά. Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, είναι σαν ένα ελαστικό συνδετικό που συγκρατεί τα τρόφιμα μαζί. Χωρίς αυτό, η ζύμη για πίτσα, ψωμί, τορτίγιες με αλεύρι, ζυμαρικά και άλλα θα κατέρρεε – αν και υπάρχουν πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη αυτές τις μέρες που σχεδόν δεν διακρίνονται από τα αντίστοιχα με γλουτένη.

Κάποιος μπορεί να αποφύγει τη γλουτένη λόγω της δυσανεξίας στη γλουτένη η οποία μπορεί να συνοδεύεται από φούσκωμα και κοιλιακό άλγος, αλλά είναι πολύ λιγότερο επιθετική από την κοιλιοκάκη και δεν έχει τις ίδιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Δεν πρόκειται για αλλεργία ή αυτοάνοση διαταραχή και τα ακριβή αίτια της είναι ακόμα άγνωστα.

Τι μπορείτε να φάτε σε μια vegan διατροφή χωρίς γλουτένη;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα και οτιδήποτε περιέχει γλουτένη. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ορισμένα πράγματα – μια βίγκαν πίτσα χωρίς γλουτένη- αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η διατροφή σας:

  • Κρεμμύδια, σκόρδο, ασκαλώνια, σχοινόπρασο, φρέσκο ​​κρεμμύδι, πράσα
  • Πιπεριές τσίλι
  • Καφές, τσάι, χυμός, κρασί, νερό καρύδας
  • Φρέσκα μυρωδικά: Βασιλικός, κόλιανδρος, μαϊντανός, ρίγανη, φύλλα κάρυ, δεντρολίβανο, θυμάρι
  • Φρούτα: Μήλα, μπανάνες, μούρα, πεπόνια, πορτοκάλια, σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, λεμόνι, λάιμ
  • Όσπρια: Φασόλια, φακές, αρακάς
  • Μανιτάρια: Button, portobello, shiitake, enoki, maitake, king oyster
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, καρύδια, καρύδια macadamia, ηλιόσποροι, σπόροι κάνναβης, σπόροι chia, σπόροι λιναριού
  • Έλαια: λάδι κανόλα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καρυδέλαιο, σησαμέλαιο, λάδι αβοκάντο
  • Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης: Tofu, tempeh, vegan κρέατα χωρίς γλουτένη
  • Vegan τυρί: Οτιδήποτε πιστοποιημένο χωρίς γλουτένη
  • Λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, σέλινο, λάχανο, φυλλώδη λαχανικά
  • Μπαχαρικά ολόκληρα και αλεσμένα: Μαύρο πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρος, μπαχάρι, κουρκουμάς, πάπρικα, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Βρώμη, ρύζι, κινόα, φαγόπυρο, teff, καλαμπόκι

Αναζητήστε οτιδήποτε είναι πιστοποιημένο χωρίς γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν κατασκευάστηκε σε ειδική εγκατάσταση για να αποφύγετε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Αυτό είναι ασφαλές για άτομα που έχουν κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκάκη δυσανεξία στη γλουτένη. Μερικές φορές, ακόμη και τα φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση στους ανθρώπους με δυσανεξία, εάν παράγονται σε κοινή εγκατάσταση με συστατικά που περιέχουν γλουτένη.

Τι δεν μπορείτε να φάτε;

Η γλουτένη είναι αρκετά διαδεδομένη κι εμπεριέχεται στα τρόφιμα, ειδικά σε όσα παρασκευάζονται εστιατόρια, αλλά εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί περιορισμοί. Ακολουθεί μια γενική λίστα με το τι πρέπει να αποφύγετε:

  • Ζωικά προϊόντα: Κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, μέλι
  • Ποτά: Μπύρα, μπύρα, ουίσκι, μπέρμπον και τζιν από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη
  • Δημητριακά και αλεύρια: Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, αλεύρι, σιμιγδάλι
  • Συσκευασμένα τρόφιμα: Ψωμί, bagels, ζυμαρικά, wraps, δημητριακά, κατεψυγμένες βάφλες, τορτίγιες με αλεύρι, πίτσα, ramen, κρουτόν, ορισμένα vegan κρέατα
  • Σνακ: Πρέτσελ, nachos, κράκερ, μπισκότα
  • Σάλτσες: Σάλτσα σόγιας, σάλτσα μπάρμπεκιου, ντρέσινγκ σαλάτας, σάλτσες με βάση το roux

Διαβάστε επίσης: Κι όμως, δεν είναι όλα τα φρούτα vegan!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις