Η σημασία της vegan διατροφής στην πρόληψη των διάφορων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος

Πώς σχετίζονται η vegan διατροφή και οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος; Η διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να σας προστατεύσει από διάφορους καρκίνους που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers of Public Health. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι συνήθεις καρκίνοι του πεπτικού συστήματος όπως οι όγκοι του ήπατος, του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου είναι μεταξύ των 10 πιο σημαντικών ζητημάτων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Shandong έψαξαν σε πέντε αγγλικές βάσεις δεδομένων—συμπεριλαμβανομένων των PubMed, Medline, Embase, Web of Science και Scopus—για μελέτες που συνδέουν τις δίαιτες με καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Οι μελέτες που ανέλυσαν οι ερευνητές περιελάμβαναν συνολικά 3.059.009 άτομα τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρείχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφής με βάση τα φυτά και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Η μελέτη όρισε τη διατροφή με βάση τα φυτά ως μια δίαιτα που αποκλείει οποιοδήποτε κρέας, προϊόντα κρέατος, θαλασσινά ή τρόφιμα ζωικής προέλευσης. και μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών παρά ζωικών προϊόντων.

Η vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι φυτικές δίαιτες ήταν στατιστικά σημαντικές για τον καρκίνο του παγκρέατος, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του στομάχου, τον καρκίνο του ήπατος και τον καρκίνο του οισοφάγου.

«Συνοπτικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να αποκαλύψουμε διατροφικές συνήθειες που κάνουν τη ζωή μας πιο υγιή και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτές οι συνήθειες στη διαχείριση και την πρόληψη των ογκολογικών ασθενειών», σημειώνει η μελέτη. «Η μελέτη μας προτείνει ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά είναι πολλά υποσχόμενη για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου».

Vegan διατροφή – καρκίνοι πεπτικού συστήματος: Το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Αντίθετα, η μελέτη σημείωσε ότι οι δίαιτες που περιέχουν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με αυξανόμενο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και το λουκάνικο είναι καρκινογόνα της Ομάδας 1 και το κόκκινο κρέας όπως το βοδινό και το χοιρινό συνδέεται με καρκίνους του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο ιατρικό περιοδικό The BMJ διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνοδεύεται από 29% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σημείωσε ότι η ισχυρότερη σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων προέρχεται από το κρέας, τα πουλερικά και τα προϊόντα ψαριών.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Cancer Discovery εντόπισε μια μετάλλαξη στο DNA που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη, ανέλυσε την αλληλουχία του DNA από 900 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και βρήκε μια κοινή μετάλλαξη που σχετίζεται σημαντικά με ασθενείς που κατανάλωναν τόσο επεξεργασμένο όσο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας όπως το νιτρόζο πιστεύεται ότι προκαλούν αυτή την αλκυλίωση.

Αν και δεν έγιναν καρκινικά όλα τα κύτταρα με αυτή τη μετάλλαξη, ο επικεφαλής ερευνητής και ογκολόγος Μάριος Γιαννάκης διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της μετάλλαξης είχαν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με ασθενείς με χαμηλότερο επίπεδο βλάβης. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα άτομα να προστατευτούν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή τουλάχιστον να τον ανακαλύψουν σε πρώιμο στάδιο.

Διαβάστε επίσης: 6 vegan πηγές ασβεστίου για γερά κόκαλα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις