Vegan συνταγή: Παριανή κολοκυθόπιτα με σταφίδες και καρύδια
Είναι μία συνταγή νηστίσιμη και vegan
Φτιάξε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται σε όλα τα νησιά με καρύδια και σταφίδες, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Είναι συνταγή νηστίσιμη και vegan. Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φύλλο σπιτικό ή εμπορίου προτιμάς.
Παριανή κολοκυθόπιτα με σταφίδες και καρύδια
Υλικά
6 χωριάτικα φύλλα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Γέμιση κολοκυθόπιτας
1 1/2 kg κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
1 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
2 κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. κοφτές κανέλα
2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο
Για το σερβίρισμα
Άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
Για την γέμιση
Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε καλά.
Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα
Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ταψί 36εκ.
Στρώνουμε ακτινωτά τα 4 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην πίτα.
Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε.
Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.
Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Μυστικά
Μπορείτε να ψήσετε ένα δυο χωριάτικα φύλλα, να γίνουν τραγανά και αφού κρυώσουν να τα θρυμματίσετε και να τα προσθέσετε στη γέμιση. Θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Εναλλακτικά, λίγο σιμιγδάλι σπασμένο παξιμάδι ή φρυγανιά θα μαζέψουν όλα τα υλικά της γέμισης κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Η γέμιση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, με το ψήσιμο μετατρέπεται σε κρέμα κολοκύθας γεμάτη αρώματα.
Μπορείτε να παραλείψετε την ζάχαρη και να προσθέσετε μέλι ή όποιο άλλο γλυκαντικό θέλετε.
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση και να ψηθεί σωστά ώστε να τραβήξει η γέμιση όλα τα υγρά της.
Αν αγαπάτε την κίτρινη κολοκύθα σε αλμυρές συνταγές, δείτε οπωσδήποτε και την αλμυρή κολοκυθόπιτα με τυρί.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις