9 + 1 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε
Τα περισσότερα υπάρχουν σε κάθε τραπέζι
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας σας σωματικά και ψυχικά. Αν και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τι να τρώμε, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τι να μην τρώμε. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την υγεία σας, ειδικά όταν καταναλώνονται καθημερινά ή σε υπερβολική ποσότητα.
Τι πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε εξαρτάται από την ηλικία σας ή τυχόν υποκείμενες παθήσεις υγείας που μπορεί να έχετε. Σε γενικές γραμμές, εδώ είναι μια λίστα με 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.
1.Τηγανιτά
Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, τηγανητά μπιφτέκια, πατατάκια και τηγανητό κοτόπουλο ή ψάρι, Τα τηγανητά τρόφιμα είναι αρκετά πλούσια σε θερμίδες και ως εκ τούτου, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάρετε περιττά κιλά. Μπορεί να είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά που βλάπτουν την υγεία σας και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
2.Τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης
Η προσθήκη ζάχαρης στα τρόφιμα τα κάνει πιο εύγευστα αλλά αυξάνει τις κενές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η θρεπτική αξία του φαγητού δεν βελτιώνεται αν και οι θερμίδες έχουν αυξηθεί. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, τα μάφιν και οι καραμέλες, είναι βλαβερά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και γενικότερα την υγεία σας.
3. Αρπακτικά ψάρια
Αυτά περιλαμβάνουν τους καρχαρίες, τον ξιφία και το βασιλικό σκουμπρί. Τα αρπακτικά ψάρια καταναλώνουν άλλα θαλάσσια ζώα, με αποτέλεσμα υψηλότερο επίπεδο επιβλαβών ουσιών, όπως ο υδράργυρος, στο κρέας τους. Αυτά μπορεί να βλάψουν το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν καρκίνους. Επομένως, είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε.
4. Ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρι
Η κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια περιέχουν διάφορα βακτήρια ή παράσιτα που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Έτσι, είναι καλύτερα να τα μαγειρέψετε καλά πριν τα φάτε. Τα ωμά αυγά σχετίζονται με την πρόκληση προβλημάτων στην απορρόφηση της βιοτίνης (μια μορφή βιταμινών του συμπλέγματος Β).
5.Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πατατάκια, κονσέρβες, τουρσιά, αλλαντικά και λουκάνικα, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα ημερήσια όρια κατανάλωσης αλατιού και να σας θέσουν σε κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
6.Ζαχαρούχα ποτά
Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως χυμοί, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και σέικ, σας παρέχουν πολλές κενές θερμίδες. Δεν χορταίνουν αρκετά και μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές διαταραχές.
7.Επεξεργασμένοι κόκκοι
Επεξεργασμένοι σπόροι είναι οι κόκκοι που δεν περιέχουν το πίτουρο και το φύτρο του πυρήνα του κόκκου. Έχουν επομένως έλλειψη σε πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι τελευταίες διατροφικές οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν ότι όλοι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά τους ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
8.Αλκοόλ
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή για την υγεία σας. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, νεφρικών παθήσεων, ηπατικών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, φροντίστε να το κάνετε με μέτρο (όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες).
9.Στιγμιαία φαγητά
Τα έτοιμα προς κατανάλωση ή τα στιγμιαία φαγητά, όπως τα στιγμιαία νουντλς πρέπει να αποφεύγονται. Είναι γενικά κακά για το έντερο, πλούσια σε θερμίδες, χαμηλή σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε άλατα και μπορεί να περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) και αρκετά συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης.
10.Μαργαρίνη
Τα παλαιότερα είδη μαργαρίνης είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά που είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Αυξάνουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή LDL (κακής) χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή HDL (καλής) χοληστερόλης στο αίμα
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις