Αυτά είναι τα τυριά με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη

Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση συστατικών που έχουν υψηλά επίπεδα λακτόζης μπορεί να προκαλέσει μερικά πολύ δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα, από φούσκωμα μέχρι κράμπες και σοβαρό στομαχικό πόνο. Ευτυχώς, δεν απαγορεύονται όλα τα τυριά σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά τυριά που μπορείς να καταναλώσεις ακόμα και αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, εάν τα απολαμβάνεις με μέτρο.

Κατά γενικό κανόνα, έχετε αυτό υπόψη: όσο πιο φρέσκο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη λακτόζη περιέχει. Έτσι όσοι έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο στομάχι θα πρέπει να αποφύγουν τις πιο κρεμώδεις ποικιλίες όπως η ρικότα ή το τυρί κότατζ. Η ζάχαρη είναι το κύριο συστατικό της λακτόζης που καθιστά δύσκολη την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παλαιωμένα, σκληρά τυριά – τα οποία έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη – είναι ευκολότερα για το στομάχι.

Τα ιδανικά τυριά εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

Εδώ είναι τα εννέα πιο δημοφιλή τυριά με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη:

Μούνστερ
Εύρος λακτόζης 0-1,1%.

Camembert
Εύρος λακτόζης 0-1,8%.

Brie
Εύρος λακτόζης 0-2%.

Cheddar
Εύρος λακτόζης 0-2,1%.

Προβολόνε
Εύρος λακτόζης 0-2,1%.

Γκούντα
Εύρος λακτόζης 0-2,2%.

Μπλε τυρί
Εύρος λακτόζης 0-2,5%.

Παρμεζάνα
Εύρος λακτόζης 0-3,2%.

Ελβετικό τυρί 
Εύρος λακτόζης 0-3,4%.

Φυσικά, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη απλά δεν μπορούν να ανεχθούν κανένα γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς ενόχληση. Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί, οπότε αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, αποφύγετε εντελώς το τυρί και προτιμήστε μια από τις ποικιλίες μη γαλακτοκομικών επιλογών.

Διαβάστε επίσης: 

To 2024 στα ράφια του σούπερ μάρκετ το vegan γάλα που μοιάζει σχεδόν στο 100% με το ζωικό

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις