Οι πρακτικές που εγγυώνται την ασφάλεια τροφίμων και νερού

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και αναμένονται μέρες σκληρού καύσωνα, εκτός από την σωματική μας υγεία πρέπει να διασφαλίσουμε και την ποιότητα των τροφίμων μας προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις από την ζέστη. Ο ΕΟΔΥ, εν αναμονή υψηλών θερμοκρασιών, υπενθυμίζει στους πολίτες πώς να διατηρούν τα τρόφιμα ασφαλή στην ζέστη αλλά και να είναι βέβαιοι πως το νερό που πίνουν είναι επίσης ασφαλές.

Τροφές που θα κρατήσουν το σώμα σου “δροσερό” στον καύσωνα

Πώς να παραμείνουν τα τρόφιμα ασφαλή στη ζέστη: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τον χειρισμό των τροφίμων
  • Να μαγειρεύετε το φαγητό μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξή του
  • Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη (π.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών φαγητών
  • Να πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά, ιδίως εάν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά
  • Να μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους
  • Να πλένετε και να απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού
  • Να μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτεθειμένο στη ζέστη. Πρέπει να το διατηρείτε σε κατάλληλη θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από 5°C. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα το βάζετε στο ψυγείο σύντομα μετά το μαγείρεμα.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του
  • Να φυλάσσετε σε ξεχωριστά δοχεία τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά
  • Να προστατεύετε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Οδηγίες για ασφαλές νερό

  • Να καταναλώνετε πάντοτε ασφαλές νερό
  • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε ότι δεν πρέπει, για κάποιο λόγο, να καταναλώσετε το νερό στην περιοχή σας, να πίνετε εμφιαλωμένο. Εναλλακτικά, να βράζετε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
  • Να μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στη ζέστη ούτε στον ήλιο
  • Να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Να καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερού την ημέρα, όταν κάνει πολλή ζέστη

Διαβάστε επίσης: 

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις