Έρευνα: Η κινόα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2
Πώς επιδρά η κατανάλωση κινόα στον έλεγχο των επιπέδου σακχάρου στο αίμα
Η τακτική κατανάλωση κινόα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη Τύπου 2—μια ασθένεια που επηρεάζει 450 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nutrients, η αντικατάσταση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με κινόα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.
Η μελέτη, με επικεφαλής την Diana Díaz Rizzolo, μέλος της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Universitat Oberta de Catalunya και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας August Pi i Sunyer, είχε ως στόχο να καθορίσει εάν η αντικατάσταση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με κινόα θα μπορούσε να έχουν θετική επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, ειδικά σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως οι ηλικιωμένοι.
Κινόα πρόληψη διαβήτη: Τα μικροθρεπτικά συστατικά της κινόα βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Πρόσφατες μελέτες παρατήρησαν ότι οι πολυφαινόλες, ένας τύπος μικροθρεπτικών συστατικών που υπάρχει στην κινόα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα χαμηλά. Αυτό είναι σημαντικό επειδή όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες επειδή το σώμα τους δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή αποτυγχάνει να ανιχνεύσει την ινσουλίνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας.
«Πραγματοποιήσαμε μια ανασκόπηση για να μάθουμε τι είχε να πει η επιστημονική βιβλιογραφία για όλα τα οφέλη που αποδίδονται στην κινόα και διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν προηγούμενα επιστημονικά στοιχεία, παρά μόνο υποθέσεις και ότι όλες οι μελέτες που έγιναν στο παρελθόν επικεντρώθηκαν μόνο σε συγκεκριμένες συστατικά ή θρεπτικά συστατικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φαγητό στο σύνολό του», δήλωσε ο Rizzolo σε μια δήλωση.
Ο διαβήτης τύπου 2 προηγείται μιας προηγούμενης κατάστασης που ονομάζεται προδιαβήτης, κατά την οποία είναι δυνατή η πρόληψη της νόσου εάν ληφθούν μέτρα. «Το εβδομήντα τοις εκατό των ατόμων με προδιαβήτη θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη νόσο», είπε ο Rizzolo. «Αυτό το ποσοστό μετατροπής είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ηλικιωμένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο προδιαβήτης και η γήρανση ισοδυναμούν με τεράστια αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος που θέλαμε να δούμε εάν η κινόα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου σε αυτήν την ομάδα».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν άτομα με προδιαβήτη ηλικίας άνω των 65 ετών. Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές: τους εξόπλισαν με μια συνεχή συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης που μετρούσε το σάκχαρο στο αίμα τους κάθε λεπτό της ημέρας. και τους έβαλε να κρατήσουν αρχείο με το τι έφαγαν. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να δει πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της διέφεραν μετά από κάθε γεύμα.
Στο τέλος του μήνα, αντικατέστησαν τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, όσπρια, πατάτες και ζυμαρικά, με κινόα και τροφές από αυτό το ψευδοδημητριακό. Για να το κάνουν αυτό, συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα Alícia, το οποίο ετοίμασε νέα προϊόντα χρησιμοποιώντας αλεύρι κινόα που ήταν πολύ παρόμοια με τα τρόφιμα που κατανάλωναν οι εθελοντές της μελέτης, όπως ψωμί, μπριός, ζυμαρικά, κράκερ και κριτσίνια. Για άλλη μια φορά, κατέγραψαν πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών διέφεραν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Συγκρίναμε τα πρότυπα σακχάρου στο αίμα και διαπιστώσαμε ότι όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν κινόα, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους ήταν χαμηλότερη από τη συνήθη διατροφή τους», είπε ο Rizzolo. «Αυτό είναι κρίσιμο γιατί αυτές οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2».
Εκτός από τα οφέλη για τον διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η δίαιτα με βάση την κινόα βοήθησε στον έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, γι’ αυτό πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με καρδιακό κίνδυνο. «Η κινόα περιέχει υψηλό επίπεδο ακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών, με σαφή καρδιαγγειακά οφέλη», είπε ο Rizzolo. Αυτό το ψευδοδημητριακό περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βεταΐνης, μια ένωση ικανή να ρυθμίζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και να αποτρέπει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις