Γλυκοπατάτες: 5 λόγοι για να τις εντάξετε στη διατροφή σας
Τι κάνει το συγκεκριμένο λαχανικό τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας
Το τελευταίο διάστημα οι γλυκοπατάτες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών. Είναι γεγονός ότι μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους και συνδυάζονται τέλεια με κρέας, ψάρι ή ακόμα και σκέτες. Τα οφέλη της γλυκοπατάτας είναι πολλά και το FoodLife έχει συγκεντρώσει μερικά από αυτά για να σας πείσει να την εντάξετε στη διατροφή σας.
Οι βιταμίνες C και Α είναι άφθονες
Μια ψητή γλυκοπατάτα προσφέρει περίπου το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Η ίδια μερίδα παρέχει επίσης το 400% (!) της απαραίτητης καθημερινής σας κατανάλωσης βιταμίνης Α. Και τα δύο μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανοσολογική λειτουργία, ιδιαίτερα κρίσιμα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του δέρματος, της όρασης και των οργάνων.
Τα οφέλη της γλυκοπατάτας: Αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι γλυκοπατάτες περιλαμβάνουν πολλά αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες κακοήθειες. Σε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, οι ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στις μωβ γλυκοπατάτες, έχει αποδειχθεί ότι καθυστερούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων από την ουροδόχο κύστη, το στομάχι και το στήθος.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η φλεγμονή είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο σχεδόν κάθε χρόνιας ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Οι γλυκοπατάτες έχουν φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.
Θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Το ανθεκτικό άμυλο, ένα συστατικό που δεν απορροφά το σώμα σας, αποτελεί περίπου το 12% του αμύλου στις γλυκοπατάτες. Σύμφωνα με μια μελέτη, η αντικατάσταση μόλις 5,4 τοις εκατό της συνολικής πρόσληψης υδατανθράκων με ανθεκτικό άμυλο αύξησε την καύση λίπους κατά 20 έως 30 τοις εκατό μετά από ένα γεύμα. Επιπλέον, το ανθεκτικό άμυλο αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερες ορμόνες που προκαλούν κορεσμό.
Τα οφέλη της γλυκοπατάτας: Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες
Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του σώματος. Ένα από τα κρίσιμα οφέλη του μαγνησίου είναι ότι βοηθά στη μείωση της έντασης και του άγχους. Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση της έλλειψης μαγνησίου στις σύγχρονες δίαιτες έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων κατάθλιψης που καταγράφονται παγκοσμίως. Η ανεπάρκεια μαγνησίου, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί σε ειδικές ελεγχόμενες δοκιμές ότι ενισχύει την κατάθλιψη σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις