Τα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να επουλώσεις γρήγορα τα ηλιακά εγκαύματα

Θα θέλατε να κάνετε τα ηλιακά εγκαύματα σας να φύγουν πιο γρήγορα αυτό το καλοκαίρι; Λύσεις όπως η αλόη βέρα και οι κρέμες  υδροκορτιζόνης δεν είναι οι μόνες σας επιλογές. Το να τρώτε παράλληλα ορισμένες τροφές μπορεί να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Αυτές είναι οι 5 τροφές που πρέπει να εντάξεις στην διατροφή σου εάν κάηκες από τον ήλιο πρόσφατα.

Εάν κάηκες από τον ήλιο αυτές είναι οι τροφές που επιταχύνουν την επούλωση των εγκαυμάτων

Καρότα

Τα καρότα είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για να φάτε εάν έχετε εγκαύματα από τον ήλιο χάρη στη βήτα καροτίνη που περιέχεται στα λαχανικά. Η βήτα καροτίνη είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα που είναι (από τη φύση τους) πορτοκαλί και κίτρινα. Μαζί με τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και το πεπόνι περιέχουν επίσης αυτό το βασικό καροτενοειδές. Τα μη πορτοκαλί τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι) είναι επίσης καλές πηγές βήτα καροτίνης.

Τα καροτενοειδή συσσωρεύονται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος για να σχηματίσουν ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στις περιβαλλοντικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Αυτό βοηθά στην προστασία από τη γήρανση του δέρματος προάγοντας την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, ενώ μειώνει την ανάπτυξη ρυτίδων και κηλίδων ηλικίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη επαρκών ποσοτήτων βήτα καροτίνης στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τη ζημιά που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

ηλεκτρονικό εμπόριο βιολογικών προϊόντων

Unsplash

Γάλα που έχει υποστεί ζύμωση (Κεφίρ)

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, παράγονται με την προσθήκη ευεργετικών βακτηρίων ή/και μαγιάς στο γάλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία. Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια γαλακτικού οξέος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την επισκευή του DNA και βελτιώνει την ανοσία του δέρματος μετά από ηλιακό έγκαυμα. Εάν το ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση περιέχει επίσης υδρολύματα κολλαγόνου, μπορεί να προάγει περαιτέρω το υγιές δέρμα.

NOYNOY 5.000.000 ποτήρια γάλα

Pexels

Χυμός πορτοκάλι 

Ο ενισχυμένος, 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού μπορεί να παρέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας βιταμίνης D. Το ρόφημα σας δίνει επίσης ώθηση ενυδάτωσης, αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) και της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) στο δέρμα. Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει γρήγορα τη φλεγμονή από τα ηλιακά εγκαύματα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η συμπερίληψη άφθονων εσπεριδοειδών στη διατροφή σας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης βασικοκυτταρικού καρκινώματος (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος).

pixabay

Φαγητά με βάση τη ντομάτα 

Τα φαγητά με βάση τη ντομάτα είναι ένας νόστιμος τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του δέρματός σας ανά πάσα στιγμή, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και μετά το ηλιακό έγκαυμα. Ο πολτός ντομάτας περιέχει λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που μπορεί να προσφέρει προστασία στο δέρμα. Σε μια μελέτη, άτομα που έτρωγαν 55 γραμμάρια πελτέ ντομάτας με 10 γραμμάρια ελαιόλαδο καθημερινά για 12 εβδομάδες είχαν λιγότερη ερυθρότητα του δέρματος (ερύθημα) που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε σχέση με άτομα που δεν συμπεριέλαβαν τον πελτέ ντομάτας στη διατροφή τους. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.

Vegan ντομάτα βιταμίνη D

pixabay

Ρόδι 

Τα ρόδια είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολικών, τα οποία μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά οφέλη. Αυτό το φρούτο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε ένα ηλιακό έγκαυμα. Σε μια μελέτη, τόσο ο χυμός ροδιού όσο και το εκχύλισμα ροδιού ήταν πιο αποτελεσματικά από ένα κοινό φάρμακο στην αύξηση της ελάχιστης δόσης UVB που απαιτείται για την πρόκληση ερυθήματος, υπογραμμίζοντας τα προστατευτικά αποτελέσματα του ροδιού έναντι της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από την UVB.

Unsplash

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις