Λευκός και κόκκινος ταραμάς: Ποια είναι η διαφορά τους
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το απόλυτο έδεσμα της Σαρακοστής.
Ο ταραμάς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά νηστίσιμα της σαρακοστής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προϊόν από τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου, τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά. Ή για την ακρίβεια, την πρώτη ύλη του ταραμά που τελικά καταναλώνουμε. Ο ταραμάς κυκλοφορεί στην αγορά με δύο μορφές, αυτή του λευκού και αυτή του κόκκινου. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;
Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ανώτερος ποιοτικά γι’ αυτό και θα το βρεις και αισθητά πιο ακριβό στο εμπόριο. Ευτυχώς όμως, για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας απαιτεί λιγότερη ποσότητα, οπότε το γεγονός ότι είναι ακριβότερος, αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό. Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος καθώς παρασκευάζεται εξολοκλήρου από αυγά μπακαλιάρου ή άλλων ψαριών
Κόκκινος ταραμάς
Σε πολλά κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ο κόκκινος ταραμάς βάφεται τεχνητά με κόκκινες χρωστικές για λόγους αισθητικής προκειμένου να γίνει πιο λαχταριστός για τον κόσμο. Ο ροζ ή κόκκινος ταραμάς θεωρείται από άποψη ποιότητας υποδεέστερος, καθώς περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα από αυγά ψαριού (κάτω του 20%).
Τα διατροφικά του οφέλη
Ο ταραμάς είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α, D , καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος και σε νάτριο, οπότε η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από υπερτασικούς ή νεφροπαθείς. Αποτελεί μία από τις φυσικότερες φυσικές τροφές πλούσιες σε καλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα μία κουταλιά ταραμά περιέχει την ίδια περίπου ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών όσο μία μπουκιά κάποιου άλλου λιπαρού ψαριού (π.χ. σολομός) Επίσης, περιέχει μικρή ποσότητα βιταμινών Β, σεληνίου και ιωδίου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις