Νέα έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο άνοιας
Ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλουν στην προστασία του εγκεφάλου
Δεν υπάρχει θεραπεία ή αποδεδειγμένος τρόπος για να προλάβουμε την άνοια, η οποία επηρεάζει 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά ένας αριθμός μελετών έχει πει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
Τα άτομα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε θαλασσινά και φυτικές τροφές, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν λιγότερο τη διατροφή, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό. BMC Medicine από μια διεθνή ομάδα ερευνητών. Σε απόλυτους αριθμούς, η έρευνα διαπίστωσε ότι η πιστή κατανάλωση μεσογειακής διατροφής ισοδυναμούσε με 0,55% μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Η πιο πρόσφατη έρευνα περιελάμβανε 60.298 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank και παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο λίγο πάνω από εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, υπήρχαν 882 περιπτώσεις άνοιας μεταξύ της ομάδας. Τα άτομα ήταν μεταξύ 40 και 69 ετών και ήταν Λευκοί Βρετανοί ή Ιρλανδοί.
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει μαγική σφαίρα για να σταματήσει η άνοια, αλλά η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή καπνίσματος είναι συμπεριφορές που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, η οποία βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.
Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται στη μαγειρική με βάση τα λαχανικά. Η πλειοψηφία κάθε γεύματος πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόροι, μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το βούτυρο και άλλα λίπη καταναλώνονται σπάνια, έως καθόλου. Τα γλυκά και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από ραφιναρισμένη ζάχαρη ή αλεύρι είναι σπάνια.
Το κρέας μπορεί να κάνει μια σπάνια εμφάνιση, αλλά συνήθως μόνο για να αρωματίσει ένα πιάτο. Αντίθετα, τα γεύματα μπορεί να περιλαμβάνουν αυγά, γαλακτοκομικά και πουλερικά, αλλά σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή. Ωστόσο, τα ψάρια, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3 που τονώνουν τον εγκέφαλο, αποτελούν βασικό προϊόν.
«Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής δεν αφορά μόνο το φαγητό στα πιάτα, αλλά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συνδέονται με το φαγητό και οι άνθρωποι που κοινωνικοποιούνται περισσότερο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και άλλων καταστάσεων», αναφέρει ο Duane Mellor, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις