Νέα έρευνα: Η προσθήκη αλατιού στο μαγειρεμένο φαγητό μειώνει το προσδόκιμο ζωής
Πώς το αλάτι στο έτοιμο γεύμα συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο
Η προσθήκη αλατιού στα ήδη μαγειρεμένα γεύματα συνδέεται με πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μελέτη σε 500.000 μεσήλικες Βρετανούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αλατιού στα γεύματα μειώνει περισσότερο από δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και ενάμιση χρόνο για τις γυναίκες. Αυτό δεν ισχύει όμως για την προσθήκη καρυκευμάτων κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.
Η μελέτη δεν απέκλεισε οριστικά άλλους παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλατιού ως υποκατάστατο ενός γενικά λιγότερο υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά η ομάδα πίσω από την μελέτη είπε ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά πειστικά ώστε οι άνθρωποι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφεύγουν να προσθέτουν επιπλέον αλάτι τα γεύματά τους.
«Από όσο γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο καθηγητής Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Ακόμη και μια μέτρια μείωση στην πρόσληψη νατρίου, προσθέτοντας λιγότερο ή καθόλου αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτυγχάνεται στον γενικό πληθυσμό».
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Όταν συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ 2006 και 2010, ρωτήθηκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου με οθόνη αφής, εάν πρόσθεταν αλάτι στα φαγητά τους και πόσο συχνά το έκαναν.
Η πρόσληψη αλατιού είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί με ακρίβεια, επειδή πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού και η άμεση μέτρηση με τεστ ούρων δεν παρέχει απαραίτητα ένα στιγμιότυπο ενδεικτικό της συνολικής πρόσληψης. Περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου στους δυτικούς πληθυσμούς προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, με το 8-20% να προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι. Ωστόσο, η προσθήκη αλατιού είναι ένας πολύ καλός δείκτης της προτίμησης ενός ατόμου για τροφές με αλμυρή γεύση, επομένως η ομάδα εστίασε την ανάλυσή της σε αυτή τη μέτρηση.
Σε σύγκριση με εκείνους που δεν πρόσθεταν ποτέ ή σπάνια πρόσθεταν αλάτι, εκείνοι που πάντα καρύκευαν το φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στην ηλικία των 50 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες που πρόσθεταν πάντα αλάτι είχαν 2,3 χρόνια και 1,5 χρόνο μικρότερη αντίστοιχα.
Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η στέρηση, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, ελήφθησαν υπόψη.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις