Όσοι το καταναλώνουν καθημερινά έχουν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο, μετά το νερό. Από τα πολλά είδη, το μαύρο τσάι είναι πιο κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει εδώ και καιρό τα οφέλη για την υγεία των διαφορετικών τσαγιών. Τώρα, μια μελέτη σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού σε σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει τα οφέλη του μαύρου τσαγιού. Αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το μαύρο τσάι, όταν καταναλώνεται σε ποσότητα από δύο φλιτζάνια και πάνω καθημερινά, μειώνει τη θνησιμότητα από όλες τις κύριες αιτίες θανάτου έως και 12%.

Το μαύρο τσάι μειώνει την θνησιμότητα – Τι έδειξε η νέα μελέτη

Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 498.043 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν φυσικές εξετάσεις και παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου όταν εγγράφηκαν στη μελέτη από το 2006 έως το 2010.

Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ένα βασικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν πόσα φλιτζάνια τσάι – κατά μέσο όρο – έπιναν κάθε μέρα και αν έπιναν το τσάι τους πολύ ζεστό, ζεστό ή ζεστό. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 11,2 ετών.

Σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έπινε τσάι, ενώ το 89% έπινε μαύρο τσάι. Οι περισσότεροι από αυτούς που έπιναν τσάι έπιναν από δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, με το 19% να πίνει περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 29.783 άνθρωποι πέθαναν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία μειώθηκε κατά περίπου 12% καθώς η πρόσληψη τσαγιού αυξήθηκε σε τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Όσοι έπιναν περισσότερα από δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του καρκίνου και του θανάτου από αναπνευστική νόσο.

Τα οφέλη του τσαγιού 

Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι.

Η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα υψηλή σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύει από πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι πολυφαινόλες στη διατροφή έχουν πολλά οφέλη, αλλά υπερβολικές ποσότητες, όπως μπορεί να βρεθούν στα συμπληρώματα, θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Το μαύρο τσάι περιέχει πολυφαινόλες που ονομάζονται θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θεαφλαβίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.

Διαβάστε επίσης: 

Νέα έρευνα: Η προσθήκη αλατιού στο μαγειρεμένο φαγητό μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις