Οι σταφίδες του Σεπτεμβρίου: Τα οφέλη τους για την υγεία μας
Τέσσερεις λόγοι για να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας
Οι σταφίδες είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα συστατικά ή συντηρητικά. Αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ωστόσο, εάν καταναλώνεται τις σταφίδες με μέτρο μπορείτε να απολαύσετε την γεύση και τα οφέλη τους.
Διατροφικές Πληροφορίες
Ένα τέταρτο φλιτζάνι σταφίδες περιέχει:
Θερμίδες: 108
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 29 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Ζάχαρη: 21 γραμμάρια
Οφέλη: Οι σταφίδες περιέχουν:
Σίδερο
Κάλιο
Χαλκός
Βιταμίνη Β6
Μαγγάνιο
Οι σταφίδες είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ που μπορεί να προσθέσει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Ως αποξηραμένα φρούτα, ωστόσο, οι σταφίδες δεν έχουν την περιεκτικότητα σε νερό των κανονικών σταφυλιών. Αυτό τα κάνει λιγότερο χορταστικά από ολόκληρα τα φρούτα και είναι εύκολο να υπερκαταναλωθούν. Μείνετε σε μικρές μερίδες για να αποφύγετε να προσθέσετε πάρα πολλές θερμίδες στη διατροφή σας.
Υγεία της καρδιάς
Έρευνες δείχνουν ότι οι σταφίδες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα. Οι φυτικές ίνες στις σταφίδες μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη σας, η οποία μειώνει την πίεση στην καρδιά σας.
Χαμηλότερος κίνδυνος χρόνιας νόσου
Οι σταφίδες έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλα αποξηραμένα φρούτα. Η διαδικασία ξήρανσης διατηρεί επίσης αυτά τα αντιοξειδωτικά, προάγοντας μεγαλύτερη δραστηριότητα από ότι στα φρέσκα σταφύλια.
Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από φυσικούς παράγοντες όπως η γήρανση. Μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στις σταφίδες ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι φυτικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και ο καρκίνος.
Γαστρεντερική Υγεία
Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την πέψη μας και μειώνουν τα στομαχικά προβλήματα. Οι σταφίδες περιέχουν επίσης τρυγικό οξύ. Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, να βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και να βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο σας.
Στοματική υγιεινή
Ορισμένα φυτοθρεπτικά συστατικά στις σταφίδες – όπως το ελαιολικό και το λινολεϊκό οξύ – μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μελέτες έχουν βρει ότι αυτή η επίδραση μπορεί να περιορίσει τα βακτήρια που σχηματίζουν πλάκα στο στόμα μας.
Διαβάστε επίσης: Φιστίκια Αιγίνης: Πόσα μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά για να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις