Πώς τα όσπρια συμβάλλουν στη μείωση του βάρους
Τι δείχνει η έρευνα που διήρκησε 4 μήνες και στην οποία συμμετείχαν 244 άνθρωποι
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μια vegan διατροφή πλούσια σε όσπρια συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας του καθημερινού διατροφολογίου. Πιο συγκεκριμένα, τα όσπρια συνδέονται άμεσα με τη μείωση του σωματικού βάρους και του λιπώδους ιστού.
Το μειωμένο βάρος συσχετίστηκε περισσότερο με αυξημένη πρόσληψη οσπρίων και μειωμένη πρόσληψη κρέατος, ψαριού και πουλερικών. «Η έρευνά μας δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα της υγείας σας είναι να βελτιώσετε την ποιότητα των τροφών που τρώτε», λέει η Hana Kahleova, MD, PhD, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα ζωικά προϊόντα και να ακολουθείτε μια vegan διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φασόλια». Οι συμμετέχοντες που διήρκησε 16 εβδομάδων ήταν 244 υπέρβαρους ενήλικες που κλήθηκαν είτε να μην κάνουν αλλαγές στη δίαιτα είτε να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών vegan, χωρίς περιορισμούς θερμίδων, αποτελούμενη από λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και φρούτα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφική ποιότητα, το σωματικό βάρος, τη μάζα λίπους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η τελική ανάλυση δεδομένων περιελάμβανε 219 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την όλη μελέτη και υπέβαλαν τα τελικά αρχεία διατροφής τους. Οι vegan συμμετέχοντες στη δίαιτα έχασαν κατά μέσο όρο 13 κιλά και 9,1 κιλά λίπους. Το σωματικό βάρος και η μάζα λίπους δεν μειώθηκαν στην ομάδα που δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή. Στην ομάδα των vegan, αυξήσεις στην πρόσληψη φρούτων, οσπρίων, εναλλακτικού κρέατος και δημητριακών ολικής αλέσεως και μειώσεις σε ζωικά προϊόντα, πρόσθετα έλαια και ζωικά λίπη σχετίστηκαν με απώλεια βάρους:
Η αυξημένη πρόσληψη οσπρίων και διάφορων παρασκευασμάτων τους που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, φρούτων και δημητριακών συσχετίστηκε άμεσα με τη μείωση του βάρους και του λιπώδους ιστού των συμμετεχόντων και κατέδειξε ότι η ισορροπία στο σωματικό βάρος συνδέεται άμεσα με την μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων που αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου και βιταμινών.
Διαβάστε επίσης: Vegan ντομάτα με βιταμίνη D που ισοδυναμεί με… δύο αυγά
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις