Σύκα: Τα φρούτα του Αυγούστου με τις μοναδικές ιδιότητες
Μια υγιεινή και φυσική εναλλακτική για τα επεξεργασμένα σάκχαρα
Τα σύκα έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία από την αρχαιότητα. Συνδέονται συμβολικά με τη θεά Δήμητρα, την θεά της γεωργίας και της γονιμότητας, και προσφέρθηκαν στον θεό Βάκχο στην αρχαία Ρώμη. Δεν είναι το τυπικό φρούτο σας, τα σύκα είναι τεχνικά μια συλλογή από ανεστραμμένα λουλούδια που, αν μείνουν μόνα τους, θα ανθίσουν από μέσα προς τα έξω. Αναπτύσσονται συνήθως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τοποθεσίες που είναι ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του χρόνου. Πριν γίνει δημοφιλής η ζάχαρη, τα σύκα χρησιμοποιούνταν συνήθως για να γλυκάνουν τα επιδόρπια. Σήμερα, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να απομακρύνονται από τα επεξεργασμένα σάκχαρα, πολλοί επιστρέφουν στα σύκα για να προσφέρουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική καθώς έχουν πολλά οφέλη.
Σύκα: Τα οφέλη για την υγεία
Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ιστότοποι υγιεινής διατροφής διαθέτουν φαγητό με σύκα είναι ότι τα σύκα ικανοποιούν τις λιγούρες για γλυκό, ενώ παρέχουν επίσης πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα μπορείτε να επωφεληθείτε με πολλούς τρόπους από την προσθήκη σύκων στη διατροφή σας.
Μειώστε την υψηλή αρτηριακή πίεση
Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η ανισορροπία του καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου και ανεπαρκούς καλίου. Τα σύκα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σύστημα.
Βελτιώστε την πέψη
Τα πεπτικά προβλήματα κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ωστόσο, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου.
Αύξηση οστικής πυκνότητας
Τα σύκα είναι καλή πηγή τόσο ασβεστίου όσο και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση.
Θρεπτικά συστατικά
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύκων είναι ότι είναι μια φυσική τροφή χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή:
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Σίδερο
Κάλιο
Μαγνήσιο
Ένα μέτριο σύκο περιέχει:
Θερμίδες: 37
Λίπος: 0 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα
Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμο
Υδατάνθρακες: 10 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Ζάχαρη: 8 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Αν και τα σύκα είναι υγιεινά με μέτρο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το μέγεθος της μερίδας είναι ένα μέτριο σύκο. Τα σάκχαρα στα σύκα μπορούν να προστεθούν γρήγορα αν τρώτε πολλά. Να προσέχετε πάντα την ποσότητα των σύκων στα τρόφιμα που τρώτε και να περιορίζετε τον εαυτό σας για να διατηρείτε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης χαμηλή.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις