Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων και οι ευεργετικές τους ιδιότητες
Η κατάλληλη εποχή για να τα προσθέσετε στην μαγειρική σας
Γλυκάνισος, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, κόλιανδρος, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, βανίλια και κανέλα: Τα τυπικά χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά μας χρησιμοποιούνται συχνά σε μπισκότα και κέικ, σε ροφήματα με πάντς ή ζεστό κρασί. Όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν υπέροχα πικάντικη γεύση και συμβάλλουν επίσης στην υγεία μας.
Ο γλυκάνισος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεσμένος ή ολόκληρος και ονομάζεται επίσης «γλυκό κύμινο». Προέρχεται από τη Μεσόγειο και αναπτύσσεται σε θάμνο, αν και ο ελαφρώς πικάντικος αστεροειδής γλυκάνισος προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και αναπτύσσεται σε ένα αειθαλές δέντρο. Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται ως χριστουγεννιάτικο μπαχαρικό σε μπισκότα και κέικ. Αυτές οι λιχουδιές δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά είναι και πιο εύκολες στην πέψη γιατί βοηθούν στην ανακούφιση του στομάχου. Ο γλυκάνισος περιέχει ανηθόλη, η οποία είναι επίσης καλή για την αναπνοή.
Το γαρίφαλο χρησιμοποιούνται θρυμματισμένα ή ως αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων. Συχνά βρίσκονται στο ζεστό κρασί και στο punch. Υπέροχα αρωματικά, δυναμώνουν το στομάχι, μειώνουν τα εντερικά προβλήματα. Χάρη στο ελαφρώς μουδιαστικό συστατικό ευγενόλη – το γαρίφαλο μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πονόδοντο όταν μασηθεί.
Το τζίντερ αρχικά βρέθηκε στην Ασία αλλά τώρα καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Είναι πικάντικο και ζεστό. Με απλά λόγια, δρα σαν ασπιρίνη καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου ή στην αναστολή της φλεγμονής. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το τζίντζερ ως θεραπεία μετά από πολύ φαγητό αφού βοηθά στην πέψη.
Ο κόλιανδρος βοηθά στην ανακούφιση από τις κράμπες στο στομάχι και στη βελτίωση της πέψης.
Το μπαχάρι δεν είναι μόνο ένα εκλεκτό χριστουγεννιάτικο μπαχαρικό για ψητά ή μπισκότα. Δίνει επίσης σε πολλά άλλα πιάτα επιπλέον μια νόστιμη γεύση. Για το άγχος και τη νευρικότητα, το μπαχάρι μπορεί να προσφέρει ξεκούραση.
Η βανίλια μας φέρνει σε γλυκιά διάθεση, και είναι, μετά το σαφράν, το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο. Επομένως, η βανίλια θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε όταν είστε αγχωμένοι.
Τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν Χριστούγεννα χωρίς κανέλα. Μπισκότα κανέλας, βάφλες κανέλας, ζεστό κρασί, punch…όλα αυτά είναι εμπλουτισμένα με κανέλα. Η κανέλα λαμβάνεται από το εσωτερικό στρώμα του φλοιού της αειθαλής κανέλας. Το ζεστό άρωμα του επηρεάζει θετικά τα επίπεδα σεροτονίνης μας, γι’ αυτό νιώθουμε τόσο καλά τα Χριστούγεννα!
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις