Οδηγός για να αγοράσεις ποιοτικά θαλασσινά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Kαθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μαζί με το πέταγμα του χαρταετού θα απολαύσουμε και τα αγαπημένα θαλασσινά που αυτήν την ημέρα έχουν την τιμητική τους. Πριν προμηθευτείτε όμως τα θαλασσινά της αρεσκείας σας, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τρόφιμα που είναι ασφαλή, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να σιγουρευτείς πως θα κάνεις τις καλύτερες επιλογές για το πρώτο Σαρακοστιανό τραπέζι!

Τα θαλασσινά της Καθαράς Δευτέρας

Οστρακοειδή 

Μπορούν να πωληθούν ζωντανά, μαγειρεμένα ή φρέσκα. Κάθε μορφή και είδος έχει διαφορετικά ποιοτικά σημάδια προς εξέταση. Τα ζωντανά μύδια, τα στρείδια ή τα μύδια πρέπει να έχουν κοχύλια που να φαίνονται υγρά και να είναι καλά κλειστά. Εάν τα κοχύλια ανοίγουν ελαφρώς, ζητήστε από τον πωλητή σας να τα χτυπήσει. Εάν τα κελύφη δεν κλείνουν ή έχουν ραγίσει, μην τα αγοράσετε. Το κάτω κέλυφος ενός στρειδιού πρέπει να είναι καλά καλυμμένο – ένα σημάδι ότι το στρείδι μέσα είναι παχουλό και καλοσχηματισμένο. Ο «λαιμός» ή η «μύστη» των μύδια με μαλακό κέλυφος πρέπει να δείχνει κίνηση. Τα κρέατα των φρέσκων αχιβάδων, στρειδιών ή μυδιών πρέπει να είναι παχουλά και καλυμμένα με το ποτό τους.

Καβούρια και αστακοί 

Τα ζωντανά καβούρια και οι αστακοί πρέπει να δείχνουν κίνηση των ποδιών και η ουρά των αστακών θα πρέπει να κουλουριάζεται σφιχτά κάτω από το σώμα και να μην κρέμεται όταν σηκώνεται ο αστακός. Οι αστακοί και τα καβούρια δεν θα είναι πολύ δραστήρια εάν έχουν τοποθετηθεί στο ψυγείο, αλλά θα πρέπει να κινούνται τουλάχιστον λίγο. Οι μαγειρεμένοι αστακοί ή καβούρια στο κέλυφος πρέπει να είναι έντονο κόκκινο και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.

Unsplash

Γαρίδες 

Οι ωμές γαρίδες πρέπει να είναι σφιχτές και να έχουν μια ήπια οσμή. Τα κελύφη των περισσότερων ποικιλιών είναι ημιδιαφανή με γκριζοπράσινη, ροζ καστανή ή ανοιχτό ροζ απόχρωση. Τα κελύφη δεν πρέπει να έχουν μαυρισμένες άκρες ή μαύρες κηλίδες – αυτό είναι σημάδι απώλειας ποιότητας. Οι μαγειρεμένες γαρίδες πρέπει να είναι σφιχτές και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή. Το χρώμα της σάρκας τους πρέπει να είναι λευκό με κόκκινες ή ροζ αποχρώσεις.

Καλαμάρια

Τα ολόκληρα καλαμάρια πρέπει να έχουν μάτια καθαρά και γεμάτα ενώ η σάρκα τους πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Το δέρμα του φρέσκου καλαμαριού είναι κρεμ χρώματος με κοκκινοκαφέ κηλίδες. Καθώς τα καλαμάρια μεγαλώνουν, το δέρμα γίνεται ροζ και η σάρκα θα κιτρινίζει.

Χταπόδια

Εάν το χταπόδι αγοράζεται ολόκληρο ένα σημαντικό κριτήριο ποιότητας είναι τα μάτια, τα οποία πρέπει να είναι καθαρά και διαφανή.
Δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία στο δέρμα του χταποδιού και στα άκρα των πλοκαμιών του. Εάν αγοράσετε το χταπόδι με απλή ψύξη, τότε είναι σημαντικό να προσέχετε το δέρμα του. Εάν είναι πολύ λεπτό ή έχει δάκρυα, τότε τα θαλασσινά αποθηκεύτηκαν ακατάλληλα και, πιθανότατα, καταψύχθηκαν επανειλημμένα.

Κατεψυγμένα θαλασσινά 

Τα κατεψυγμένα ψάρια του εμπορίου καταψύχονται γρήγορα στο μέγιστο της φρεσκάδας τους. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να βρουν μια μεγάλη ποικιλία από κορυφαίας ποιότητας και υγιεινά θαλασσινά στην κατάψυξη. Τα κατεψυγμένα ψάρια και τα οστρακοειδή πρέπει να συσκευάζονται σε συσκευασία που εφαρμόζει καλά, ανθεκτική στην υγρασία. Αναζητήστε συσκευασίες που εξακολουθούν να έχουν το αρχικό τους σχήμα και το περιτύλιγμα άθικτο με λίγο ή καθόλου ορατό πάγο. Τα θαλασσινά πρέπει να είναι κατεψυγμένα στερεά, χωρίς σημάδια εγκαύματος στην κατάψυξη, όπως αποχρωματισμό ή ξήρανση στην επιφάνεια, και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις