Τι μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς τύψεις

Η εορταστική περίοδος είναι γνωστή ως εποχή απόλαυσης και της υπερβολής, αλλά δεν είναι όλα τα χριστουγεννιάτικα φαγητά τόσο ανθυγιεινά όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα που θα βρείτε στο γιορτινό τραπέζι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι ο πρωταγωνιστής του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Πρόκειται για ένα λευκό κρέας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά το οποίο είναι γεμάτο με υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Πρωτεΐνη

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε και να επιδιορθώσουμε τους ιστούς και είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για τους μύες, τα οστά και το αίμα μας.

  • Σελήνιο και ψευδάργυρο

Και τα δύο αυτά μέταλλα είναι καλά για το δέρμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  • Τρυπτοφάνη

Αυτό είναι ένα αμινοξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή σεροτονίνης, την «ορμόνη της ευτυχίας» που μπορεί να σας βοηθήσει να ανυψώσετε τη διάθεσή σας.

χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Freepik

Γλυκοπατάτες

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερα από 6 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και παχυσαρκίας. Περιέχουν:

  • Βιταμίνη C και Α

Μια ψητή γλυκοπατάτα προσφέρει περίπου το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Η ίδια μερίδα παρέχει επίσης το 400%  της απαραίτητης καθημερινής σας κατανάλωσης βιταμίνης Α. Και τα δύο μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανοσολογική λειτουργία, ιδιαίτερα κρίσιμα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του δέρματος, της όρασης και των οργάνων.

  • Αντιοξειδωτικά

Οι γλυκοπατάτες περιλαμβάνουν πολλά αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες κακοήθειες. Σε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, οι ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στις μωβ γλυκοπατάτες, έχει αποδειχθεί ότι καθυστερούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων από την ουροδόχο κύστη, το στομάχι και το στήθος.

οφέλη γλυκοπατάτας

pixabay

Κάστανα

Τα κάστανα τα συναντάμε μέσα στην χριστουγεννιάτικη γέμιση ενώ μπορούμε να φτιάξουμε δεκάδες γλυκά με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο καρπό. Έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά, επομένως δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές όταν τα τρώτε και περιέχουν επίσης:

  • Βιταμίνη C

Αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

  • Σίδηρο

Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.

  • Πρωτεΐνη

Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο στο σώμα σας.

γιορτή του κάστανου

Unsplash

Ζεστό κρασί

Το ζεστό κρασί είναι συνώνυμο των γιορτών. Εάν το καταναλώνετε με μέτρο, κάνει καλό στην υγεία καθώς περιέχει βιταμίνες και μέταλλα με οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Πολυφαινόλες

Συμπεριλαμβανομένης της κερσετίνης και της ρεσβερατρόλης, βοηθούν στην προστασία της καρδιάς σας και τη διατήρηση της υγείας της.

  • Αντιοξειδωτικά

Τα μπαχαρικά στο ζεστό κρασί (κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο) είναι πλούσια σε αυτά και βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος, ώστε να αναρρώνετε πιο γρήγορα μετά την άσκηση, μειώνοντας τον πόνο των μυών.

συνταγή για παραδοσιακό Glühwein

Freepik

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις