Το σοκολατάκι από την Πτολεμαΐδα που μειώνει υπέρταση, ζάχαρο και χοληστερίνη
Ο κ. Στέργιος Τζιμίκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας DIOSCURIDES, μιλά για την έρευνα και το τελικό δημιούργημα
Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου
Ένα ξεχωριστό σοκολατάκι, αποτέλεσμα χρόνιων ερευνών, δημιούργησε η εταιρεία DIOSCURIDES από την Πτολεμαΐδα σε συνεργασία με την έδρα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ζαχαροπλαστείο «Ρωξάνη» και τη Νεφρολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Μείγμα από θαυματουργά βότανα της φύσης πρόσθεσαν οι επιστήμονες σε ένα σοκολατάκι δημιουργώντας ένα τρόφιμο το οποίο όπως αποδείχθηκε έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από υψηλή πίεση, ζάχαρο και χοληστερίνη. Ο κ. Στέργιος Τζιμίκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας DIOSCURIDES που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, παραγωγή και μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, μιλά στο FoodLife για την συμβολή της επιχείρησης στην έρευνα και την τελική δημιουργία του “μαγικού” γλυκίσματος.
«Η εκβιομηχάνιση έχει οδηγήσει στην συχνή κατανάλωση έτοιμων τροφών με συντηρητικά οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του οξειδωτικού στρες στον ανθρώπινο οργανισμό και την δημιουργία προβλημάτων όπως υπέρταση, διαβήτης, χοληστερίνη κ.α. Προσπαθώντας να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα η εταιρεία μας ασχολείται με την εκχύλιση και την απόσταξη περισσότερων από 30-40 ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πανεπιστήμια με στόχο την πρόληψη και την θεραπεία παθήσεων. Έπειτα από μελέτες ετών, έχουμε καταλήξει πως η απάντηση βρίσκεται στα βιολειτουργικά τρόφιμα», τονίζει ο κ. Τζιμίκας.
Η εταιρεία σε συνεργασία με πανεπιστήμια ξεκίνησε πριν από 1ο χρόνια μια μελέτη επάνω σε ορισμένα φυτά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα εκχυλίσματα τους ελαττώνουν το οξειδωτικό στρες: «Έπειτα από 3 χρόνια μελετών είδαμε ότι μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σε τρόφιμα. Δουλέψαμε πάνω από 30 μείγματα από φυτά και καταλήξαμε σε ένα μείγμα από μελισσόχορτο, φλούδα από ρόδι και λαδανιά. Στην συνέχεια το ενσωματώσαμε στο σοκολατάκι».
Αφού η έδρα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι το σοκολατάκι είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, σε συνεργασία με τη Νεφρολογική Κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, δόθηκε σε ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη και χοληστερίνη.
Πριν την έναρξη της έρευνας έγιναν εξετάσεις και μετρήσεις του οξειδωτικού στρες στους ασθενείς ούτως ώστε να συγκριθούν με αυτές μετά το πέρας του τριμήνου. «Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Παρατηρήθηκε να ελαττώνεται η πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς, να πέφτει το ζάχαρο και η κακή χοληστερίνη σε όσους αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι στους ανθρώπους που παρουσίαζαν σκληρία στα αγγεία, αυτή όχι μόνο δεν συνέχισε να αυξάνεται, αντιθέτως μειώθηκε», τονίζει ο κ. Τζιμίκας.
Καταλήγοντας, ο κ. Τζιμίκας επισημαίνει πως σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι η απάντηση βρίσκεται στην φύση και εάν εκμεταλλευτούμε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με συγκεκριμένες ιδιότητες μπορούμε να προλάβουμε αλλά ακόμα και να θεραπεύσουμε παθήσεις που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις