Η ανεπάρκεια βιταμίνης D εκτιμάται ότι επηρεάζει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για πολλές ζωτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης και της διατήρησης γερών οστών. Η λήψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης γίνεται συνήθως από τον ήλιο ενώ υπάρχουν λίγα τρόφιμα που περιέχουν αρκετή ποσότητα. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D θεωρείται μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D εκτιμάται ότι επηρεάζει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού (1 Αξιόπιστη πηγή). Αυτές είναι οι τροφές με βιταμίνη D που πρέπει να καταναλώνεις συχνότερα.

Τρόφιμα με βιταμίνη D που πρέπει να προσθέσεις στην διατροφή σου

Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά 

Τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης D. Στην πραγματικότητα, μια μερίδα 100 γραμμάρια κονσερβοποιημένου σολομού μπορεί να παρέχει έως και 386 IU βιταμίνης D.

Άλλα είδη ψαριών και θαλασσινών πλούσια σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

  • τόνος
  • σκουμπρί
  • στρείδια
  • γαρίδα
  • σαρδέλες
  • γαύροι

Πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιή για την καρδιά.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι η μόνη χορτοφαγική πηγή βιταμίνης D. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα μανιτάρια μπορούν να φτιάξουν τη δική τους βιταμίνη D όταν εκτεθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι άνθρωποι παράγουν μια μορφή βιταμίνης D γνωστή ως D3 ή χοληκαλσιφερόλη, ενώ τα μανιτάρια παράγουν D2 ή εργοκαλσιφερόλη. Και οι δύο μορφές αυτής της βιταμίνης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κυκλοφορούσας βιταμίνης D, αν και η έρευνα δείχνει ότι η D3 μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πιο αποτελεσματικά και αποτελεσματικά από τη D2.

Κρόκοι αυγών 

Οι κρόκοι αυγών είναι μια άλλη πηγή βιταμίνης D που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στη ρουτίνα σας. Όπως πολλές άλλες φυσικές πηγές τροφίμων, οι κρόκοι έχουν ποικίλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Τα συμβατικά εκτρεφόμενα κοτόπουλα που δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους παράγουν συνήθως μόνο αυγά που φιλοξενούν το 2-5% της RDI. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα αυγά από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους ή κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής προσφέρουν έως και 4 φορές περισσότερα – ή έως και 20% της RDI – ανάλογα με τον χρόνο που τα πτηνά περνούν έξω.

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

Επειδή λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, αυτό το θρεπτικό συστατικό προστίθεται συχνά στα βασικά προϊόντα σε μια διαδικασία γνωστή ως ενίσχυση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και η ποσότητα που προστίθεται στα τρόφιμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο.

Μερικά κοινώς ενισχυμένα τρόφιμα είναι:

  • αγελαδινό γάλα
  • εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου και κάνναβης
  • χυμός πορτοκάλι
  • έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά
  • ορισμένα είδη γιαουρτιού
  • τόφου

Διαβάστε επίσης: 

Τρόφιμα με βιταμίνη D που πρέπει να προσθέσεις στην διατροφή σου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις